I dette bildet fra filmen «Børning» er flere av rånebilene fra Nord-Trøndelag med. Foto: SF Norge / Filmkameratene

Fredag ettermiddag møttes flere fra rånemiljøet i Nord-Trøndelag på Moan i Levanger. De har fått beskjed om at de ikke får delta i en bilutstilling som holdes i forbindelse med førpremieren på søndag.

- Filmen fokuserer på rånebilbiten i Levanger. Jeg synes det er dårlig gjort av politiet, sier Richard Alexander Fjellvang som deltok som statist til adressa.no.

- Forkastelig av politiet

Årsaken til rånemisnøyen er en uttalelse lensmann Anne Ulvin ga til Trønder-Avisa. Lensmannen ønsket imidlertid ikke å bruke begrepet rånere.

- Der ikke naturlig å invitere de som ellers driver ulovlig ørkesløs kjøring og holder beboerne i sentrum nattevåkne, sa hun.

Til adressa.no sier Ulvin fredag at politiet utover dette ikke ønsker å legge seg bort i arrangementet, som Festiviteten kino står for.

Da produsentene bak «Børning» skulle filme scener i Nord-Trøndelag fikk de statisthjelp fra lokale rånere i Levanger som stilte opp over flere dager med egne biler. Men når filmen har førpremiere, vil ikke politiet se rånerne eller bilene deres i sentrum.

- Et av temaene er at hovedpersonene får hjelp av rånerne i Trøndelag. Det er forkastelig å bli møtt på denne måten av politiet, sier Jan-Arve Skaanes Johansen.

I forkant av innspillingen etterlyste produsentene biler som var«blodharry, superpimpa og skraphauger». Minst 18 personer fra rånemiljøet bidro til filmingen av «Børning», ifølge Richard Alexander Fjellvang.

Verdalingen var blant dem som stilte opp og brukte flere dager under filmingen.

- Svartmaler rånere

Festiviteten kino arrangerer en slags bilmartna i Levanger sentrum i timene før førpremieren og deler av Kirkegata stenges. Det stilles ut biler fra filmen, og lokale bilklubber får vise frem kjøretøyene sine. Bilklubbene har ikke deltatt i «Børning». Rånemiljøet, som altså er med i filmen, får ikke være med

- De svartmaler rånere når vi ikke får komme, sier Richard Alexander Fjellvang.

Fjellvang frykter at utspillet fra lensmannen vil føre til at samarbeidet mellom politiet og rånerne blir dårligere.

- Da rånebilfestivalen ble avholdt i Verdal, så var politiet ute for å ha et godt samarbeid med ungdommen. Det virker som det er glemt, sier han.

Lensmann Anne Ulvin ønsker ikke å kommentere kritikken fra rånemiljøet ytterligere. Hun sier imidlertid at hun ikke kan se for seg at samarbeidsklimaet mellom politiet og miljøet skal bli dårligere i tiden fremover.

- Nei, det tror jeg ikke, sier lensmannen.

Kinosjef Tor Wibe kjørte til Moan fredag for å møte rånerne. Han sier at han har brukt fredag formiddag til å rydde opp i det han opplever som en misforståelse.

- Jeg tok kontakt med politiet om å stenge Kirkegata for å ha en bilutstilling til førpremieren. Tilbakemeldingen fra politiet var at man ikke vil ha rånere der, sier Wibe til adressa.no.

Wibe sørger for at rånerne får gratisbilletter til norgespremieren som holdes på onsdag. Førpremieren er utsolgt. Samtidig kan han love rånerne som deltok at de skal få stille ut bilene sine i sentrum søndag, dersom de ønsker det.