Dette er den største inntektsøkningen på fem år når det gjelder familiens arbeidsfortjeneste per årsverk.

Størst inntektsøkning hadde brukene med ensidig kornproduksjon og brukene med kombinert korn- oggriseproduksjon.

Den gjennomsnittlige årsinntektene 295 000 kroner per årsverk som vederlag til alt arbeid og egenkapital i 2012. Dette går frem av statistikk utarbeidet av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning etter driftsgranskningen i de to trøndelagsfylkene.

Større kornavlinger, større mengde omsatt melk, bedre melkepris, bedre priser på kjøtt og høyere tilskudd bidro til økningen i produksjonsinntektene. Høyere kraftfôrkostnader, gjødselkostnader, maskinleie og drivstoffkostnader bidro mest til kostnadsøkningen.

Over landsgjennomsnittet

Melkeproduksjon som er den viktigste driftsformen i trøndersk landbruk, oppnådde 279 400 kr i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk i 2012, en økning på 53 900 kr fra året før. At det lønner seg å drive bra uansett størrelse blir bekreftet. Det er store forskjeller mellom brukene.

Bruk med ensidig kornproduksjon hadde størst resultatforbedring og bruk med gris i kombinasjon med korn hadde best resultat målt i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk. Det økonomiske resultatet på trøndelagsbrukene ligger over landsgjennomsnittet, og bruk på flatbygdene i Trøndelag ligger rett under Jæren i vederlag til arbeid og egenkapital per årsverk.

Lavere investeringer

I gjennomsnitt var nettoinvesteringene i Trøndelag 85 300 kr per bruk i 2012, en nedgang fra 102 900 kr i 2011. Gjelda økte med 7,7 prosent i forhold til året før til et snitt på 2,5 million per bruk, mens egenkapitalandelen var stabil på 54 prosent. Melkebrukene hadde høyest nettoinvestering i 2012, og mye av dette var investering i driftsbygninger. Brukerfamiliens samlede arbeidsinnsats var på ca. 2,1 årsverk og ga en samlet nettoinntekt, inkludert lønnsinntekt, fratrukket rente- og kårutgifter, på 859 100 kr i 2012. Det er en økning fra 717 500 kr i 2011.