Tirsdag kveld arrangeres det et åpent folkemøte med AtB i Vanvikan samfunnshus. Det er Trafikantforeningen som har tatt initiativ til møtet.

- Vi ønsker ingen reduksjon av tilbudet. Sambandet er viktig for pendlere, industrien, utviklingsarbeid i regionen og skoleelever. Det vil alltid være avganger med få reisende, men det er disse som genererer mye trafikk resten av tiden, sier Frøydis Aksnes i Trafikantforeningen til adressa.no.

Det er totalt 178 avganger per uke. Av disse mener AtB at 53 avganger har for dårlig belegg. AtB presiserer at man ikke kan kutte alle disse ettersom noen av disse turene har dårlig belegg en vei, men godt belegg motsatt vei.

190 000 reisende

Frøydis Aksnes i Trafikantforeningen sier det er gledelig at AtB stiller opp på møtet, og er spent på hva selskapet vil presentere av fremtidige planer.

- Vi vet ikke helt hva som vil endres. De ber om innspill på kutt, men vi vil se regnskap og statistikk for båten. Dagens rutetilbud er bakgrunnen for at så mange benytter seg av hurtigbåttilbudet, sier Aksnes.

I fjor var det omtrent 190 000 reisende med sambandet.

«Veldig, veldig skadelig»

På møtet stiller blant annet fylkesdirektør for samferdsel i Sør-Trøndelag, Erlend Solem. Ordførerne i Leksvik og Rissa kommer også.

Einar Strøm, ordfører i Leksvik, sier kutt i avganger vil være «veldig, veldig skadelig for sambandet».

- Færre avganger påvirker passasjerene på andre avganger. Det er blant annet mange som går skift i Trondheim, og de vil få problemer med å komme seg over fjorden. En innskrenking av tilbudet presser folk til å benytte bil og ferjesambandet, og det er det ingen som ønsker.

- AtB er ute å kjøre økonomisk, så jeg forstår at de forsøker å snu alle steiner. I år var Leksvik og Rissa kommune villig til å dekke opp 190 000 for å unngå at tilbudet ikke ble redusert, men over tid kan ikke to kommuner betale for kollektivtrafikken, sier Strøm.

Ønsker dialog

Plan- og driftsjef i AtB, Harald Storrønning, sier at møtet som arrangeres tirsdag er etterlengtet for begge parter.

- Vi ønsker å treffe de som bruker tilbudet, og er interessert i en dialog for å opprettholde et best mulig tilbud til passasjerene.

- Vi kommer til å presentere forslag til reduksjoner på avganger på møtet, og vi ønsker en dialog med brukerne om hvilke avganger som de mener vi kan kutte, og hvordan vi kan justere gjenværende ruter slik at de passer de flest mulig av brukerne. Vi ser av hensyn til økonomi og miljø ingen grunn til å kjøre nærmest tomme båter over fjorden, sier Storrønning.