Forskjellene i motivasjonen hos grisebøndene i landsdelen kommer frem i en undersøkelse i regi av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Sommeren 2013 ble det sendt ut et spørreskjema til samtlige svineprodusenter i Trøndelag. Trøndelag Forskning og Utvikling har bistått i arbeidet med å behandle datamaterialet og sammenstilling av resultater. Nå foreligger resultatene fra undersøkelsen.

Store forskjeller på nord og sør

Av rapporten går det frem at om lag 52 prosent av svineprodusentene i regionen ville valgt å bli grisebonde dersom de fikk gjøre yrkesvalget på nytt. Over halvparten oppgir at de har sterk eller meget sterk motivasjon i dag, men det er til dels store forskjeller. Mens 61 prosent av produsentene i Namdalen ville blitt svineprodusent på nytt, er tallet for Sør-Trøndelag 38,7. Samtidig oppgir omlagt 26 prosent av grisebøndene i Sør-Trøndelag at de ville valgt et annet yrke, mens bare ni prosent av produsentene i de store svineprodusentkommunene Levanger og Verdal ville valgt annet yrke.

Kan ha endret seg

Produksjonsinntektene fra korn og svineproduksjon økte betydelig i 2012, noe som førte til at bruk med kombinasjon gris og korn oppnådde gode driftsresultatet. Spørreundersøkelsen ble gjennomført i juni 2013. Utover i 2013 endret situasjonen seg negativt for produsentene. Tiltak ble satt inn for å redusere overskuddet av svinekjøtt. Dette virket direkte inn på lønnsomheten til den enkelte svineprodusent, og den tøffe situasjonen for næringa fortsatte ut 2013 og vedvarer inn i 2014.

–Det er sannsynlig at svarene knyttet til motivasjon kunne vært noe annerledes om undersøkelsen hadde blitt utført senere i 2013, heter det .

Sikker på videre satsing

Når svineprodusentene blir spurt om hvilke planer de har for produksjon i et femårs perspektiv, svarer hele to av tre at de ønsker å fortsette med den produksjonsmåten de har i dag. Det er i Søndre Innherred vi finner de fleste produsentene som er sikker på videre satsing. 82 prosent av dem som har svart på spørreundersøkelsen svarer at de vil satse videre. I Sør-Trøndelag er den tilsvarende andel 63 prosent.