Søknaden gjelder bjørnejakt på vårsnø – en jaktform som anses mer effektiv enn annen jakt, men som norske miljømyndigheter hittil ikke har villet tillate. I fjor høst ga Miljøverndepartementet signaler om at dette likevel kan bli aktuelt. Flere lignende søknader kan ventes – i år som i tidligere år.

Raubeinsetra sauebeitelag i Snåsa kommune i Nord-Trøndelag har nylig sendt søknad om felling av minst én hannbjørn på vårsnø innenfor eget beiteområde og naturlig omliggende områder. Begrunnelsen er frykt for nye tap av sau, selv om to hannbjørner ble felt ved skadefelling sommeren 2011 øst for beitelagets område, i nærheten av svenskegrensen.

Ny politikk

DN avslo i fjor flere søknader om bjørnejakt på vårsnø. Klager til Miljøverndepartementet over slike avgjørelser har i tidligere år ikke ført fram. Men i oktober i fjor ga departementet nye signaler, etter at fjorårets lisensjakt på bjørn ble nærmest mislykket. Av en fellingskvote på 27 dyr ble bare to bjørner skutt.

Tillatelse til ekstraordinære fellinger etter lisensjakta ble derfor gitt i fire prioriterte områder – Neiden i Finnmark, Hattfjelldal i Nordland, Holtålen i Sør-Trøndelag og Hedmarksvidda i Hedmark. Men ingen flere bjørner ble felt.

Dette førte til at Miljøverndepartementet sendte et brev til DN, med blant annet en formulering som åpner for «forsøk på uttak også på våren dersom bjørn blir påvist i slike områder.»

Nye fellingsforsøk

DN fulgte opp med en orientering på nettstedet Rovviltportalen. Der varsler direktør Janne Sollie om DNs videre planer for bjørnefellinger: «Til våren er det aktuelt å følge opp de samme områdene som vi har prioritert i høst. Det vil si Neiden, Hattfjelldal, Holtålen og Hedmarksvidda.»

Dermed er det i prinsippet gitt klarsignal for bjørnejakt på vårsnø, kort tid etter at bjørnen kommer ut av hiet og mens den ennå er lett å spore.

Søknaden fra beitelaget i Snåsa er ennå ikke tatt til behandling, får NTB opplyst. Hvorvidt denne blir innvilget er uvisst, og kanskje tvilsomt. Dette har sammenheng med at Snåsa ikke er blant de fire prioriterte områdene for ekstraordinær jakt. Dessuten er Snåsa blant de områdene der det er et mål at bjørn skal yngle her i landet.