Det er selskapet NorSea Group AS som har kapret kontrakten verdt tjue millioner kroner. De vil leie inn en rekke trønderske underleverandører når de skal anlegge og drive flere provisoriske militærleire i forbindelse med at 450 amerikanske marinesoldater kommer til Trøndelag for å forberede seg til vinterøvelsen Cold Response.

- Dette er nybrottsarbeid. Veien blir til mens vi går, sier prosjektleder Tore Skalde i NorSeaGroup til Adresseavisen.

Stor test

- Det er første gang forsvaret gjør noe slikt i så stort omfang. Dette er en konsepttest. Tidligere har vi kjøpt for eksempel renhold lokalt, forteller sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon Trøndelag, Torbjørn Mathiassen.

Hans sjef, Petter Jansen, tidligere sjef for flyselskapet Sas Braathens, har vært en pådriver for testprosjektet i Trøndelag som varer i over en måned, forteller han.

Base på Værnes

Selskapet, NorSea Group AS, som er en del av Wilh. Wilhelmsen Groups portofølje, jobber normalt med forsyninger til oljebransjen. I går tre var tre representanter for NorSea Group på plass hos forsvaret på Værnes, der FLO, har etablert sitt hovedkvarter i forbindelse med øvelsen, for å jobbe med detaljplanlegging. De må sørge for drift av alle fasiliteter i de midlertidige leirene på Rinnleiret og ved skytefeltet i Giskås i Steinkjer. Alt fra rigging av telt, servering, strøing og brøyting må løses lokalt.

Håper på gigantøvelse

Skalde i NorSea Group sier at de ser øvelsen i Trøndelag som en mulig inngang for flere og større oppdrag for forsvaret, for eksempel i forbindelse med neste store vinterøvelse i 2016. Mye tyder på at denne kan havne i Trøndelag.

- La oss si det slik at jeg ikke blir overrasket dersom Cold Response 2016 blir lagt til Trøndelag. Jeg har anbefalt det, sier øverstkommanderende i HV12, Ebbe Deraas.

Vinterforberedelser

Den amerikanske styrken som nå kommer er en av de største som har øvd i Trøndelag siden Cold Response 2005 i Namdalen. De amerikanske soldatene skal nå forberede seg for årets vinterøvelse i Nord-Norge. Sammen med 200 norske soldater fra Vertslandsstøttebataljonen starter et forparti med marinesoldater med å ta ut amerikanske materiell fra trønderske fjellager allerede denne uken. Materiellet skal brukes i Trøndelag og i Nord-Norge frem til 28. mars.

- Dette betyr at vi vil stor en del militær trafikk på veiene mellom Stjørdal og Steinkjer og fra Bjugn til Steinkjer. Det blir skyteøving og vinterforberedelser i Giskås før de fleste amerikanerne og mye materiell drar nordover fra Fiborgtangen på Skogn 7. mars, sier øverstkommanderende for HV-12, Ebbe Deraas.

Heimevernet kaller også inn personell som skal sørge for vakthold under øvelsen, i tillegg til militærpoliti og stabsfunksjoner.

Forbereder stor øvelse. Sjef for HV12, Ebbe Deraas og Torbjørn Mathiassen sjef for Flo Trøndelag. Foto: FRANK CADAMARTERI