Foto: GURO KULSET MERAKERÅS

Lederen for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, har foreslått at videregående også bør være obligatorisk. Han mener det er for lettvint for skolelei ungdom å «hoppe av» skolen før de har fullført videregående.

– Å gå inn i samfunnet i dag med bare grunnskole er farlig for fremtiden. Det er en sosial bombe at dette i dag skjer med så mange unge, sier Bøhler.

Han mener at alt for mange av dem som hopper av ender som sosialklienter, fordi det er vanskelig å få seg jobb uten utdannelse.

Forslaget har utløst store diskusjoner. Noen støtter Bøhler, mens andre mener at du ikke kommer noen vei med å tvinge skolelei ungdom til å sitte i klasserommet i tre år til.

SI DN MENING: Er obligatorisk videregående den beste løsningen?

– Tror det kan være lurt

Johan Lundin går på 9. trinn på Sverreborg ungdomskole.

– Mange sier at skolen er så kjedelig, men vi får jo bruk for det vi lærer, sier han. Han føler seg ikke helt sikker på at 13 års tvungen skolegang er løsningen for de som er lei, men det høres greit ut, synes han.

– Ja, det ville i hvert fall ikke plaget meg, sier trinnkompis Christian Johansen, som har tenkt å ta mer utdannelse etter ungdomsskolen uansett.

– Jeg må jo det, hvis jeg ikke skal ende opp i kassa på Rema, sier Christian.

–.Og det har jeg ikke lyst til, understreker han. Christian tror det kan være best med litt

– Jeg tror det kan være best med litt press.

- Ser dere ingen ulemper med at alle må fullføre 13 år på skolen?.

– En som egentlig ikke har lyst til å være på skolen kan jo bli et uroelement i klassen, påpeker Runa Berstad Frengen, som også går på 9. trinn på Sverresborg. Alikevel er hun positiv til forslaget om obligatorisk videregående.

– Tenk når du får lyst på en spesiell jobb, og mangler utdanning. Hvis du er 20 år da er det litt sent å finne ut at du burde gått videregående, tror hun.

Foto: GURO KULSET MERAKERÅS