29. desember ble biskop i Nidaros, Finn Wagle (64), operert på Avdeling for hjerte- og lungekirurgi, på St. Elisabeth i Trondheim. Nyttårsaften, mens han ennå var på sykehuset, ble han rammet av hjerneslag, og overført til slagenheten ved St. Olavs Hospital.

Dobbel rehabilitering

I tillegg til å skulle restitueres etter operasjonen, må biskopen nå trene seg opp etter hjerneslaget.

- Dermed har jeg fått en tyngre vei tilbake til tjenesten enn det jeg hadde håpet på, sier Wagle.

Biskopen har siden han ble utskrevet fra sykehuset tidlig i januar vært i full gang med rehabilitering.

Blir helt frisk

Nidarosbiskopen, som også er preses for bispemøtet, vil etter planen være sykemeldt fram til 1. april. Imens fungerer domprost Knut Andresen som biskop i Nidaros, mens Tunsberg-biskop Laila Riksaasen Dahl vikarierer for Wagle som bispemøtets preses.

Risiko med økt alder

- Målet er å holde forekomsten på under én prosent, men etter hvert som alderen på pasienten øker, øker også risikoen for slag. Når man nærmer seg 80 år, er andelen som rammes nærmere ti prosent.

Årsaken til at en hjerteoperasjon kan føre til slag, er at det under inngrepet kan løsne forkalkinger eller blodpropper. Disse føres med blodstrømmen opp til hjernen. Med en ultralydundersøkelse kan man ifølge Indredavik se hvordan blodåresystemet ser ut; mange forkalkinger kan tyde på økt risiko for hjerneslag.

- Blodfortynnende medisiner brukes i mange tilfeller for å forhindre slag, der man antar at det foreligger en økt risiko, sier Indredavik. - Men av og til får en pasient slag uten at man har kunnet forutse det.