- Vi har barn selv, og identifiserer oss veldig med det som har skjedd. Det er forferdelig trist å høre om gutten, og så tenker vi selvsagt på moren hans, sier Tone Skjærvø.

Hun er en av de nærmeste naboene til stedet hvor treåringen ble hentet ut av bilen, etter å ha ligget i bilen i rundt 30 minutter. Gutten ble fløyet til St. Olavs Hospital, og natt til søndag ble han fraktet videre til Rikshospitalet.

St. Olav informerte om at tilstanden var kritisk for treåringen lørdag kveld. Søndag ettermiddag opplyser Rikshospitalet at tilstanden er alvorlig.

Bilen sto parkert

Det var lørdag ettermiddag at bilen med treåringen inni sto parkert på parkeringsplassen utenfor Rema 1000-butikken på Melhus, like ved Gimse bru. Guttens mor hadde gått inn i butikken, og treåringen var alene i bilen da den plutselig begynte å rulle nedover mot skråningen som parkeringsplassen heller mot. Rett nedenfor den bratte skråningen ligger elva Gaula.

Bilen rullet mellom flere trær som står i skråningen, og traff den dypeste delen av elva. Ifølge vitner på stedet forsvant bilen under vann umiddelbart, og det var vanskelig å finne den, ettersom strømmen førte den 200–300 meter nedover elva.

Hentet opp av dykkere

Da bilen omsider stanset, hadde flere forbipasserende allerede kastet seg ut i elva for å prøve å få treåringen ut av bilen. Sammen fikk dykkere fra Trøndelag brann- og redningstjeneste dratt gutten ut av bilen, og opp på land. Der ble han hentet av et helikopter som tok ham til sykehuset.

Familien Skjærvø hadde vært ute og badet ved innsjøen Grønneset, og kom hjem omtrent i det helikopteret tok av med gutten inni.

- Da var det fullt av ambulanser, brannbiler og folk her. Jeg gikk ned til elva for å se, og da var de i ferd med å dra opp bilen. Det var forferdelig å tenke på at det hadde sittet en treåring inne i bilen. Den var helt dekket av vann før de rakk å dra den opp, sier Tone Skjærvø.

Oppdaget av Rema-ansatt

Tone Skjærvø og mannen Per Bjarne Skjærvø har brukt tiden etter ulykken til blant annet å snakke med naboer. De er sjokkerte over det som har skjedd.

- Vi tenker bare på den utrolige tragedien dette er for familien. Nå håper vi at det går bra med gutten, men en slik opplevelse unner man ingen. Virkelig ikke, sier Per Bjarne Skjærvø.

Familien var også selv innom Rema-butikken lørdag ettermiddag. Der kom de i prat med en Rema-ansatt som oppdaget at bilen trillet over skrenten.

- Han fortalte at han så ut av vinduet. Akkurat i det han så ut, forsvant bilen nedover skråningen. Han visste ikke på det tidspunktet at det satt et barn i bilen, så han ropte opp eieren av bilen, som deretter sprang ut etter bilen, forteller Skjærvø.

Rørt

Lørdag ettermiddag var også Torkil Wold og hans to barn tilfeldigvis ved Gimse bru. De kom dit rett etter at ulykken var et faktum.

- Flere kledde av seg og hoppet ut i den strie elva uten tanke på sin egen sikkerhet. Jeg så flere medlemmer av det frivillige brannvesenet som la på svøm etter bilen som var fylt med vann. Strømmen var så kraftig at de slet med å få åpnet dørene på bilen, selv de fra brannvesenet som kom til med ordentlig utstyr etter hvert hadde problemer med å komme seg ut til bilen og få opp dørene, sier Torkil Wold.

- Jeg tror folk handlet på instinkt, og ikke tenkte på at de kunne utsette seg selv for fare. Den innsatsen som ble lagt ned gjør meg rørt. Det var mange der som gjorde en utrolig flott innsats for å berge gutten ut av bilen, sier Wold.

Har skjedd før

I 2009 skal det ifølge Trønderbladet ha vært en lastebil som trillet ned i Gaula fra parkeringsplassen på Rema 1000. Den gang ble ingen personer skadet.

Familien Skjærvø håper at det nå kommer på plass en hindring som gjør at det ikke er mulig at en bil kan trille ut i elva.

- Når man vet at det har skjedd noe lignende før, føles det unødvendig at dette skal kunne skje. Det hadde vært nok med et autovern eller noen betongklosser. Jeg håper de får på plass noe slikt, sier Per Bjarne Skjervø.

Tatt av strømmen: Rundt 200-300 meter fra stedet hvor bilen først trillet ut i elva, ble bilen liggende da forbipasserende og redningsmannskapene fikk tak i den. Her fikk de hentet ut treåringen, og senere dratt opp bilen. Bildet er tatt i det man drar bilen i land. Foto: Morten Antonsen
Fløyet til sykehus: Et redningshelikopter kom til stedet, og fraktet barnet til St. Olavs hospital. I løpet av natt til søndag ble gutten fraktet til Rikshospitalet i Oslo. Tilstanden ble søndag opplyst til å være alvorlig for gutten. Foto: MORTEN ANTONSEN