Det finske selskapet Nordkalk, som er en av eierne av kalkfabrikken i Verdal, har igangsatt forsterkingsarbeid av siloene ved alle konsernets kalkanlegg. Et femtitalls kalksiloer av denne type er spredt på forskjellige anlegg rundt omkring i Norden.

- Varsel er sendt til alle eiere av anlegg med denne typen kalksiloer, opplyser Hanne Markussen Eek, HMS-ansvarlig i Franzefoss Minerals.

Mange følger nøye med

Hun fremholder at sikringsarbeidet som utføres ved Norfrakalk i Verdal blir fulgt med interesse av mange aktører, både i og utenfor bransjen. Hun påpeker at mye av kompetansen, som er nødvendig for å utføre og kvalitetssikre tømmingen av kalksiloen, er tilgjengelige i umiddelbar nærhet.

- Den er kortreist. I industriparken er det flere aktører som er med og utfører det praktiske arbeidet. Fagekspertise i Sintef-systemet i Trondheim bidrar med rådgivning og kvalitetssikring av arbeidet.

Sikring før tømming

Sikringen av den havarerte kalksiloen har startet og pågår for fullt. Elleve støtterør skal settes på plass og fylles med ekspansjonsbetong før siloen med 5000 tonn brent kalk kan tømmes.

Markussen Eek opplyser at de to andre siloene ved kalkfabrikken er ca. halvfulle og derfor ansett som sikre fra å kollapse. Siloen som står i midten har minst fyllingsgrad. Den vil stå uberørt inntil videre.

- Parallelt med arbeidet på den havarerte siloen vil den tredje siloen, som står lengst unna den havarerte siloen, bli tømt, forsterket og klargjort slik at produksjonen ved fabrikken så smått kan starte opp igjen, opplyser Hanne Markussen Eek.

Foto: Leif Arne Holme