- Vi pågrep en kvinne i Sør-Trøndelag forrige torsdag, bekrefter politiinspektør Iver Stensrud, ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politikammer til Adresseavisen.

Siden starten på året har politiet vært i hælene på narkonettverket. Men det var først i går resultatene av «Operasjon Backpacker» ble kjent: 23 pågrepne i Nederland, Tyskland og Norge. Mistanken går ut på at narkoligaen skal ha smuglet narkotika fra Nederland til Norge.

Fengslet

I forrige uke gikk politiet til aksjon mot de mistenkte, og syv av dem er nå varetektsfengslet.- Kvinnen fra Sør-Trøndelag er en av de varetektsfengslede. Etter pågripelsen i Sør-Trøndelag ble hun fraktet til Oslo, der hun ble fremstilt for varetektsfengsling, sier politiinspektør Stensrud.Bare kvinnen ble pågrepet i Sør-Trøndelag, men minst to av de andre pågrepede skal også komme fra Trøndelag. Politiet vil ikke si noe om hvilken rolle noen av trønderne skal ha spilt i narkoligaen.

Store beslag

Det skal være amfetamin og ecstasytabletter som er beslaglagt. Ifølge en pressemelding fra politiet ble det beslaglagt betydelige mengder narkotika i forbindelse med ransaking.- Det er et relativt pent beslag, sier Iver Stensrud. Han vil ikke si om politiet mistenker at narkoligaen har omsatt narkotika i Trøndelag.- Men vi tror deler av narkotikaen har vært tiltenkt andre steder i landet enn Oslo, opplyser politiinspektøren.Flere av de siktede personene har tilknytning til en butikk i Oslo som selger utstyr for bruk av narkotika.

Spanet på bil

Narkoligaen skal ha smuglet penger fra Norge til Nederland, og narkotika tilbake. I Nederland oppholdt det seg personer som skal ha organisert narkofrakten til Norge. Disse skal ha bodd der under falskt navn. Da politiet gikk til aksjon i forrige uke, ble tre nordmenn og en nederlender pågrepet i Amsterdam. Disse er siktet for forsøk på innførsel av narkotika til Norge.Ifølge det nederlandske nyhetsbyrået Novum ble to hus ransaket i forbindelse med pågripelsene i Amsterdam. I det ene huset ble det beslaglagt en pakkemaskin, innpakningsmateriale, et skytevåpen og en liten mengde narkotika. Nyhetsbyrået melder også at det var syntetiske stoffer som ble beslagtlagt i bilen som ble stanset i Tyskland.Hovedpersonen i Amsterdam er en 31 år gammel nordmann, som tidligere har vært internasjonalt ettersøkt av politiet. I samme aksjon ble en norsk mann og en norsk kvinne pågrepet i Tyskland. I bilen de kjørte ble det funnet en større mengde narkotika. Bilen var fulgt av nederlandsk og tysk politi helt fra Amsterdam.I Norge ble til sammen 17 personer pågrepet.Lars Holmen, leder for spaningsgruppen ved Sør-Trøndelag politidistrikt, vil ikke kommentere saken utover det politiet i Oslo har gjort.Flere trøndere er ifølge politiinspektør Iver Stensrud ved Oslo politikammer pågrepet i forbindelse med opprullingen av narkoligaen.