– Vi drar dit for å feste. Vi er unge og sårbare. Og det er vi klare over, sier Eylul Özcaglayan, andreårselev ved Kristen videregående skole (KVT) på Tiller i Trondheim, og fortsetter:

– Men vi har få tilbud som kan samle russen her i Trondheim. Rhodos blir på en måte en av de få tingene vi kan være med på. Det er ikke Fastlane lenger. Det er ikke lov med telt. Vi som russ har nesten ingenting, annet enn hverandre, sier hun.

Özcaglayan er én av mange russ i Trondheim som reiser til den greske ferieøya Rhodos i starten av juli.

Medelev Berk Dogan er enig i at få tilbud er årsaken til at trondheimsrussen nok en gang samler seg i utlandet, men er blant dem som ikke blir med til Rhodos.

– Jeg tror mangel på tilbud er grunnen til at Rhodos er ekstra populært i år. Det er veldig kjipt at russen må flykte fra eget land for å kunne ha det gøy, sier han.

Russen reiser samtidig

Elevene forteller at de vet om en rekke russegrupper fra Trondheim som reiser til Rhodos i juli. De første bestilte turene sine allerede høsten 2022.

Eylul Özcaglayan går andreåret ved Kristen videregående skole (KVT) på Tiller i Trondheim. Foto: Terje Svaan

– Russegrupper rundt om i byen har snakket seg imellom, og bestilt reisen til samme tidspunkt. Alle vil være der samtidig i tre til fire dager, sier Özcaglayan.

Bekymrede foreldre

Mens Eylul Özcaglayan og Linn Andrea Husby setter seg på flyet til varmere strøk i juli, blir Robin Barstad og Berk Dogan hjemme.

Dogan hadde egentlig bestemte seg for å dra, men etter å ha sjekket reisekostnadene og snakket med foreldrene, ombestemte han seg.

Berk Dogans søster ble drept under terrorangrepet den 22. juli 2011. Selv om foreldrene tillater at han reiser, opplever han at de er engstelige og dropper turen. Foto: Terje Svaan

– Foreldrene mine er skeptiske til at jeg reiser, noe jeg tror handler om at søsteren min døde på Utøya. Samtidig er de opptatte av at jeg ikke skal ekskluderes. De lar meg reise, og stoler på at jeg ikke gjør noe dumt, men jeg opplever at de er engstelige, sier han.

AUF-eren Gizem Dogan ble drept i terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.

– Ikke aktuelt å bruke så mye penger

Dogan og Barstad er på samme russegruppe. Den ble dannet først etter at andre grupper hadde bestilt Rhodos-tur, noe som førte til at prisene hadde steget da de begynte å tenke på tur.

Robin Barstad er elev ved Kristen videregående skole (KVT). Han har av flere grunner valgt å ikke bli med til Rhodos i juli. Foto: Terje Svaan

– Det er noen i gruppa som skal være med, men vi to har valgt å ikke dra. Dette er en festetur, og for meg som verken er glad i å feste eller drikke, er det ikke aktuelt å bruke så mye penger på noe jeg egentlig ikke vil, sier Barstad.

– Jeg har flere jobber, så det er ikke et problem å betale. Men jeg har ikke samvittighet til å bruke 15 000 kroner på en overpriset reise. Da vil jeg heller bruke de sju dagene på å arbeide, sier Dogan.

– Sier at jeg ikke skal ta imot drinker

Det har de siste årene vært flere medieoppslag om russ som skal ha blitt dopet ned på fylleturer til varmere strøk.

Eylul Özcaglayan er en av mange trondheimsruss som reiser til Rhodos i juli. Foto: Terje Svaan

– Pappa er skeptisk til at jeg skal reise. Han sier hele tiden at jeg ikke skal ta imot gratis drinker. Men han har mjuknet litt opp etter at han fikk høre at to foreldre skal være med for å passe på, sier Özcaglayan.

Linn Andrea Husby tror det skal gå greit, så lenge alle forholdsregler tas.

Linn Andrea Husby (18) er russ i år, men planlegger også å være russ til neste år. Hun reiser også til Rhodos i juli. Foto: Terje Svaan

– Man må ta litt ansvar selv også. Det er bedre å drikke for lite, enn for mye. Og hvis det likevel skal hende noe, så vet jeg at pappa setter seg på første fly nedover. Jeg informerer dem om hva jeg gjør og hvor jeg er. Det er en trygghet for dem, og jeg opplever at de har tillit til meg, sier hun.

– Vi betaler selv

Elevene forteller at noen får turen sponset av foreldre, men at de fleste betaler selv. Mens Husby arbeider på sykehjem for å dekke kostnadene, har Özcaglayan jobb i klesbutikk og på restaurant.

– Russetiden har blitt noe som handler mye om penger, sier Özcaglayan.

– Jeg vet om folk som har måttet takke nei til å være med i ei russegruppe, fordi det blir for dyrt. Det er press om riktig klær, egen musikk, logo og leie av lokaler, sier Dogan.

Berk Dogan tror russetiden i større grad enn tidligere handler om penger: - Det er nesten ikke mulig å være russ uten å ha jobb, sier han. Foto: Terje Svaan

Vil stille opp på ryddedugnad

De fire elevene ved KVT mener at det hadde blitt en mer inkluderende russetid dersom kommunen la til rette for at ungdommene kunne feste og ha det gøy.

Eylul Özcaglayan, Linn Andrea Husby, Berk Dogan og Robin Barstad mener politikerne glemmer at de selv en gang var russ. Foto: Terje Svaan

De foreslår blant annet områder hvor russen kunne oppholdt seg utendørs med vakthold.

– Det har blitt mer ekskludering, fordi det er blitt så vanskelig å være sammen. Man skal inkludere alle, men man skal ikke få sette opp telt, sier Barstad, og legger til at hjemmefester tvinger verten til å velge ut noen på grunn av plassbegrensning.

Ber Oslo og Bergen se til Trondheim

Willy Pedersen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, har forsket på ungdom og rusmiddelbruk. Han tror neppe at det er restriksjonene som fører til at neste års russ velger å reise utenlands for å kickstarte russefeiringen.

Willy Pedersen, professor emeritus ved Universitetet i Oslo, mener Trondheim kommune kan være glade for at de har forhindret en russebusskultur: - Det blir et a-lag og et b-lag, et hierarki. Russebussene driver samtidig opp rusbruken. Foto: Privat

– Tvert imot ser vi at jo mer intensiv russefeiring ungdommene har, jo flere aktiviteter trekkes inn i feiringen, sier han.

Han sier at i de mest «russeintensive» områdene i landet starter russefeiringen allerede på ungdomsskolen.

– I slike miljøer har ungdom lenge tatt en «rølpetur» til greske øyer sommeren før de starter i tredje.

Han har liten tro på at begrensningene Trondheim kommune har satt for russen fører til mer ekskludering. Ifølge Pedersen bidrar også friere tøyler til mer alkoholkonsum og rusbruk.

– Trondheim har gått foran og laget noen regler som også Bergen og Oslo burde se nærmere på. Det er ikke disse reglene som leder til ekskludering. Russebusskulturen er et stort problem i deler av landet. Den bidrar til eksklusjon av dem som ikke har penger eller er populære nok, sier han.

– Skolens ledelse kan legge til rette

Likevel mener Pedersen at skolenes ledelse i større grad bør gå i dialog med russen og legge til rette for at de kan ha det litt moro, selv om det hører elevenes fritid til.

– Finn praktiske løsninger og ha fornuftige samtaler med ungdommene, slik at de får muligheten til å ha det litt gøy. Det går gjerne helt fint, sier han.

Oppdatering fredag formiddag: Prosjektleder for Fastlane, Geir Arne Torgersen, skriver i en tekstmelding til Adresseavisen at de er åpne for å sette seg ned og planlegge neste års feiring med 2024-russen.