En iskald desember kveld la Rosa Kahn ut på den største flukten som noen gang har skjedd i Norge. Hun var 17 år, hadde allerede mistet flere familiemedlemmer og rømte for livet. Men hun fortalte aldri hva som skjedde de dramatiske ukene før jul. Ikke en gang til sine egne barn. Men en dag, mange år senere, brøt hun tausheten. Hva hun fortalte kan du få høre i podkasten «Den tause generasjonen».

Julen 1942. Det tyske transportskipet Donau har seilt med 529 norske jøder til konsentrasjonsleirene. Rosa, hennes yngre søsken og mor sto på listen og ble arrestert dagen før. Men på utrolig vis, med stort mot og små tilfeldigheter, klarte de å unngå reisen til sin sikre død.

Åtti år siden

I løpet av en kort hektisk periode denne vinteren for åtti år siden ble Norge praktisk talt tømt for jøder. De var enten deportert, satt fengslet på Bredtvedt i påvente av neste transportskip, gått i skul eller rømt over til Sverige.

Rosa Kahn var en av de som klarte å overleve. Men hva skiller mellom liv og død i en sånn livstruende situasjon? Hvordan klarte de unnslippe en av historiens verste fiender? Selv om du overlever, kan prisen bli høy.

Rosa Kahn valgte å aldri snakke om krigen og de vonde opplevelsen hun hadde: «Jeg synes det var grusomt, men jeg snakket aldri med mine søsken om det. Aldri.» Rosa Kahn kommer fra den tause generasjonen. En generasjon som opplevde svært mye, men sa svært lite. Generasjonen som ikke snakket om sine røffe opplevelser, men bare fortsatte fremover. Altså en generasjon helt i andre enden av oss i dag, som deler så mye vi kan og applauderer åpenhet rundt det mest vanskelige.

Mors venninner

Ingunn Kyrkjebø står bak podcasten og hennes mor og hennes venninner tilhørte nettopp den tause generasjonen. Inne i de gjenkneppede kåpene og over de akkurat passe høye skoene, lå det sterke og unike historier. Godt nedlagret og låst. Men så, en dag for noen år siden, ble Ingunn invitert på noen spesielle kaffebesøk. De gamle damene hadde bestemt seg for å snakke. Generasjonen som alltid tier ville bryte tausheten før det var for sent, og Rosa Kahn var den første. Dette har blitt første del av en dokumentarserie som du kan høre denne julen.

Podkasten Den tause generasjonen kan du høre på ITunes, Spotify eller ved å gå inn på Adresseavisens egen app under podkast samt i denne saken.

Les mer om den kjente legen Roger Kahn, Rosas sønn, som forteller om da han endelig fikk vite hva moren hadde opplevd i Ukeadressa.

Kjenner du noen som sitter på en sterk historie som Rosa og som tilhører Den tause generasjonen? Send en mail til podkast@adresseavisen.no