Det glatte føret som preger veiene i Trøndelag, har ført til problemer for kjøretøy - store som små.

Bare det siste døgnet har bergingsselskapet Falck bistått 139 kjøretøy i de to fylkene. 104 av dem i Sør-Trøndelag og 35 i Nord-Trøndelag.

Tallene er noe lavere i nord på grunn av etterslep i rapporteringen.

Dårlige dekk

- Det er veldig mange som kjører på dårlige dekk og som har lite kompetanse om føret, sier Irene Røsholt, avdelingsleder på vaktsentralen i Falck.

Politiet i Sør-Trøndelag har i dag fått flere meldinger om vogntog som sperrer veier og sitter fast i bakker.

- Vi forventer enda mer. Det blir bare flere og flere utenlandske kjøretøy med dårlige dekk, sier operasjonsleder Tore Kyllo.

Han nevner noen tilfeller fra i dag.

Sperrer veien

Klokken 14.25 sto et tsjekkisk vogntog fast i en bakke på Hemne.

En halvtime senere sto et vogntog fast i undergangen i Presthusveien på Ranheim i Trondheim.

- Den kom seg ikke opp og begynte å skli mot gangveien. Den sperret hele veien inntil en strømboks, så vi måtte stenge veien, sier Kyllo.

Politiet ble ferdig på stedet først klokken 16.27.

Sladder seg ut i veien

Også i Nord-Trøndelag meldes det om glatte veier. Klokken 16.53 fikk operasjonssentralen melding om et utenlandsk vogntog som sperrer veien på fylkesvei 776, en mil øst for Salsbruket.

- Vi er på tur dit nå. Ofte setter de seg fast, og prøver å legge på noen kjettinger, så prøver de igjen. Til slutt har de sladdet så mye frem og tilbake at de sperrer hele veien. Etter en stund slutter de å prate både tysk og engelsk, når de skjønner det kan påløpe økonomiske kostnader med bergningsarbeid, sier operasjonsleder Morten Evensen.

Sju biler - samme strekning

Det er imidlertid ikke bare vogntog som har hatt problemer på føret det siste døgnet.

I Nord-Trøndelag har to biler kjørt av fylkesvei 17 i Namsos i løpet av formiddagstimene. På den fem kilometer lange strekningen mellom flyplassen i Namsos til Meosen bru, har politiet fått melding fra bilbergingsselskap at det er hentet sju biler fra grøfta siden i går ettermiddag.

Viking redningstjeneste Trondheim melder om 90 oppdrag det siste døgnet, men få dreier seg om utforkjøringer.

- Det har vært overraskende lite, men det er vogntogene som har slitt mest, sier daglig leder Annkristin Fordal.

Les trafikkmeldingene for Sør-Trøndelag her.

Les trafikkmeldingene for Nord-Trøndelag her.

Statistikken for Nord-Trøndelag er basert på rapporter Falck får fra bergingsbilene, men biler som kjører på kontrakt for selskapet blir av og til ikke rapportert, dersom personen som trenger assistanse betaler for tjenesten på stedet.

Statistikken til Falck viser at i 2012 var det 54 utforkjøringer i perioden 1.-20. november. I samme periode i år, har det vært 36.
I Nord-Trøndelag har det vært 6 flere utforkjøringer i år enn i fjor i november.