foto
Adresseavisen har kartlagt alle drapene i Trøndelag de siste 30 årene. Verken politiet eller Kripos har statistikk tilgjengelig for samme periode.

De øvrige tre svarer at noen kjenner til deres fortid som drapsdømt.

Adressa.no har undersøkt hvordan det gikk med 62 personer som ble dømt for drap i Trøndelag i perioden 1983–2013. Gruppen fikk mulighet til å svare på en undersøkelse med 26 spørsmål, som omhandler livet etter soning. Det finnes svært lite forskning på området. I undersøkelsen spurte adressa.no blant annet om venner og familie av drapsdømte kjenner til deres fortid som straffedømt for drap.

Den profilerte advokaten John Christian Elden mener åpenhet er en av forutsetningene for å lykkes med livet i frihet.

- Man bør i hvert fall være åpne til de som står deg nærmest. Spesielt i forhold til familie og jobb. Man må nesten forklare at man har lagt ting bak seg, sier han.

Fortalte sannheten

En av dem, som svarer at venner og familie kjenner til drapsdommen, forteller at han brukte litt tid på å fortelle sin nye partner om fortiden.

- Jeg ga henne dommen, og ba henne lese den, så fikk hun selv avgjøre hva hun ville. Heldigvis gikk det bra, forteller vedkommende.

Blant de få, som svarer at kun noen vet at de er drapsdømt, argumenterer med at drapet skjedde for lenge siden.

- Det er jo så mange år siden nå. Dette er ikke noe jeg forteller til hvem som helst, sier en drapsdømt.

Mister gamle kjente

I undersøkelsen spurte også Adresseavisen om de drapsdømte hadde mistet kontakt med venner og/eller familiemedlemmer, fordi de er dømt for drap. Åtte svarte at de har mistet kontakt med noen, mens to svarte at de hadde mistet kontakt med alle. De resterende hadde ikke opplevd at folk i omgangskretsen vendte dem ryggen på grunn av drapsdommen.

- Etter at jeg slapp ut har jeg opplevd at folk, som jeg kjente tidligere, har sett bort når de har møtt meg på gata, forteller en.

På spørsmål om de har hatt problemer med å få nye venner på grunn av drapsdommen, svarer kun 6 av 16 ja. Bare 4 av 16 sier de har hatt problemer med å få ny partner fordi de er drapsdømte.

Les mer om hvordan drapsdømte takler livet etter løslatelsen i dagens papirutgave av Adresseavisen.