Onsdag kveld ble det klart at advokat Brynjar Meling har trukket ankesaken på vegne av Osman Omer Osman. Åtte år etter at Marita Strøm ble drept i Nord-Irak, kan dermed kvinnens tre døtre få arven etter sin mor. Saken skulle etter planen starte i Frostating lagmannsrett fredag.

- De er selvfølgelig veldig lettet. De gleder seg til å sette punktum og få ro. Nå kan de senke skuldrene og ha fokus på livet videre, sier Strøm-familiens advokat, Endre Lysø.

- Ikke gitt lyd fra seg

I en dom avsagt i Namdal tingrett 12. oktober i fjor, fikk barna til den drepte Marita Strøm rett til forsikringspengene på en million kroner etter sin mor. Deres drapsdømte far, Osman Omer Osman, anket imidlertid saken.

- Dommen fra Namdal tingrett blir nå stående og det er en riktig løsning. Det er en god og viktig dom som harmonerer med den alminnelige rettsoppfattelse, sier Lysø.

Osman rømte fra fengselet i Nord-Irak i januar i år etter at innsatte gravde en 80 meter lang tunnel. Mehling har ikke vært i kontakt med ham siden dette. Det er årsaken til at anken er trukket.

- Et maratonløp

For familien til Marita Strøm har de siste årene vært vanskelig.

- De har vært avventende og det har vært mange kompliserende elementer underveis. Som for eksempel at han har vært fengslet i Kurdistan og at han har vært på rømmen i seks måneder. Familien har opplevd de åtte siste årene som et maratonløp. I tillegg har det vært mye medieoppmerksomhet som har skapt unødvendig uro rundt familiesituasjonen til barna, sier Lysø.

Kan fortsatt anke

Det er fortsatt en teoretisk mulighet for at Osman Omer Osman kan kreve forsikringspengene i lagmannsretten. Frostating lagmannsrett skal nå avgi en hevingskjennelse. Når den blir rettskraftig har Osman én måned på å anke kjennelsen og kreve å få saken rettslig prøvd.

- Vi forholder oss til at vi er ved veis ende. Det er lite trolig at han gir lyd fra seg. Mine klienter er likevel litt avventende med å slippe jubelen helt løs, sier Lysø.