Kravene ble fremmet i Östersund tingsrätt tirsdag, men det er ennå ikke klart om norsk eller svenske erstatningsregler skal gjelde dersom kravet godtas. Nivået på oppreisning og erstatning ligger normalt høyere i Norge.

- Det blir et tema i saken. Det er ingen tvil om at svensk domstol har myndighet til å fremme kravet, men jeg mener norske lovregler skal gjelde. Tiltalte er norsk, avdøde og pårørende er norske, sier Kjell Heggvoll, bistandsadvokat for Aud Jorun Rønnings tre mindreårige sønner.

Oppreisning og erstatning

Han har lagt frem krav om henholdsvis vel 826.000 kroner, 934.000 kroner og 1.163.000 kroner.

- Dette er både oppreisning og erstatning for tap av forsørger. Beløpene varierer med guttenes alder, sier Heggvoll.

Også avdødes foreldre krever oppreisningserstatning. Bistandsadvokat Vibeke Meland Bogen krever 127.000 kroner på vegne av avdødes far, og John Berg krever et beløp avgrenset oppad til 450.000 kroner.

Stor påkjenning

Ingen pårørende var å se i retten første dag. Bistandsadvokatene kan formidle at saken har vært til stor påkjenning for familien, og at det er godt å endelig være i gang med rettssaken.

Da tiltalte klokken 09.00 kom til tinghuset i Östersund var han ikledd en svart og hvit-stripet genser, svarte bukser og en svær boblejakke med stor hette trukket langt nedover ansiktet. Han ble fulgt inn av sine forsvarere, svenske Mats Bäck og norske John Christian Elden.

48-åringen kommer hit mer eller mindre frivillig – norske myndigheter har godkjent utlevering av ham, men pågripelse og fysisk utlevering ble ikke nødvendig.

Nekter straffskyld

Han stiller i retten tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. En betydelig midlere tiltale enn påtalemyndigheten i Östersund ønsket seg, nemlig «mord» tilsvarende forsettelig drap med norske termer.

Som forventet fastholder tiltalte sin uskyld i saken og erkjenner ikke straffskyld.

Tre år er snart gått siden han 8. april 2007 ble prøveløslatt fra soning for en grov voldsdom. Bare fem dager senere skjedde det han nå står tiltalt for, nemlig dødsfallet til trebarnsmoren fra Hommelvik/Trondheim Aud Jorun Rønning.

Omfattende rettssak

Han sier selv at han ikke hadde noe med det å gjøre. Påtalemyndigheten mener imidlertid at den tidligere voldsdømte mannen lurte eller tvang kjæresten til å ta en dødelig dose medikamenter for så å skade henne i underlivet

Ni dager er satt av til saken. 26 vitner skal avhøres i tillegg til tiltalte selv. Blir han dømt, risikerer han seks nye år i fengsel.

Forsaver John Kristian Elden sammen med den tiltalte inn til rettsalen i Østersund. Foto: MARIANN DYBDAHL
Aktor Stig Andersson Foto: MARIANN DYBDAHL
Bistansdsadvokat for avdødes far Vibeke Meland Bogen. Foto: MARIANN DYBDAHL
Bistansdsadvokat for avdødes mor, John Berg. Foto: MARIANN DYBDAHL