Konsentrert: Pappa Stein prøvde å få sønnen til å interessere seg for strengeinstrumentene som henger i bakgrunnen, men det viste seg å være tangentene som tiltrakk seg Anders sin oppmerksomhet. Foto: Glen Musk

Forrige helg imponerte Anders Abel Ringstad Larsen (11) med sitt presise fingerspill da han deltok på Ungdommens kulturmønstring (UKM) i Stjørdal. Med tre synthesizere, et digitalt piano og en pc rundt seg, fremførte han sangen «Equinoxe 4».

Den er komponert av den franske artisten Jean Michel Jarre, en pionér innen elektronika, synthpop og andre eksperimentelle new age-sjangere. Musikk som det gjerne tar flere tiår å oppdage, og ikke noe gjennomsnittlig innhold på 11-åringers mp3-spillere. Anders fikk god respons og høylytt applaus etter opptredenen.- Det var veldig artig å delta i UKM. Jeg var litt nervøs, innrømmer Anders.Han møter oss i det nye multimedierommet til familien Ringstad Larsen. Den ene langsiden har et stort filmlerret, mens en annen vegg er full av vinylplater og cd-er. Musikksamlingen til pappa Stein består av mellom 3000 og 4000 titler, og Anders er kraftig arvelig belastet med tanke på musikkinteressen. - Det var så mye musikk i familien at det var greit med eget rom. Før hadde vi bare ei overfylt stue, og det slo gnistninger når noen ville se på tv og andre ville spille musikk, forteller pappa Stein Larsen.

Avansert musikk

Mamma Jill Ringstad Larsen har gitt opp å lære seg å spille et instrument.- Anders sendte melding til meg for noen år siden og fortalte at han hadde lært 37 akkorder på én kveld. Han tok det tvert sier hun. Pianospillingen startet ei påske for 3-4 år siden. Deretter var veien kort til pappas synthesizere.Etter flere dypdykk ned i platesamlingen, har Anders fått en voksen musikksmak.- Han blir fengslet av musikk som er mer avansert enn hva alderen skulle tilsi, sier pappa Stein, og forteller at sønnen allerede i en alder av to år, spurte etter Counting Crows på stereoen.- Jeg liker å spille litt forskjellig, men det går en del i bluesrock. Også liker jeg Eddie Jobson, sier Anders. Jobson spiller new age og progrock.- Alt utstyret jeg bruker er pappas, men det er mest jeg som spiller på det, fastslår han.

Også fotball

Anders kan sitte i mange timer og øve på en sang, mens andre dager er det fotballen som tar mest oppmerksomhet. Én gang i uka drar han på pianoøving på den kommunale kulturskolen.- Jeg bruker litt noter, men det meste tar jeg på gehør, sier Anders.- Har du lyst til å prøve andre instrument? - Nei, det holder med synthesizerne. De har mange nok funksjoner, sier Anders.Pappa har også introdusert ham for pc i musikksammenheng. Ved å bruke et studioprogram kan 11-åringen programmere inn rytmer og andre instrument. - For mange er det vanskelig å skjønne at det er han som står for programmering og spilling. Det er ikke playback, sier pappa Stein.

Påvirket av pappa: I det nye multimedierommet til familien Ringstad Larsen er det en usedvanlig stor cd-samling som tilhører pappa Stein Larsen. Anders har oppdaget flere av sine forbilder ved å gjøre dypdykk i kolleksjonen. Foto: Glen Musk