Foto: GURO K. MERAKERÅS

Det startet med en konkurranse i ungdomsmagasinet Spirit.

Norsk Resirk (det er de som tar imot flaskene og boksene vi panter) hadde tenkt ut en ny måte å sette fokus på klimaproblemer. De lot ungdommer reise ut og oppleve resultatene av forurensning og klimaendringer. Og ba dem skrive om det etterpå, slik at andre ungdommer kunne lese. Sunniva var en av 10 ungdommer som ble plukket ut til å reise ut i verden. Hun dro til Kina.

Lufta så skitten at det vises

For å skaffe energi til industri og oppvarming i Kina, brukes først og fremst kullkraftverk, forteller Sunniva. Kull som hentes opp fra gruver brennes i store kraftverk.

Varmen gir energi og strøm som kan drive maskiner, eller gi lys og varme. Men samtidig slippes mye CO2 ut i atomsfæren. Og i tillegg blir små biter av kullet værende igjen i lufta. Disse kullpartiklene merket Sunniva godt da hun var i Linfen. Det er verdens mest forurensede by.

- Vi kjente det når vi pustet. Og på sikten. Det var som om det lå et lag med tåke hele tiden, forteller hun

Men hva har dette med oss å gjøre? Jo, hele kloden henger jo sammen. Problemene vi har må vi dele. Sunniva forklarer hvordan dette henger sammen:

- Klimaproblemene oppstår fordi menneskene forurenser. Forurensningen fører til at atmosfæren blir tykkere, sånn at solstrålene fanges i et slags skall, og ikke slipper ut igjen. Det blir varmere, og klimaet forandrer seg. Vi vil få flere oversvømmelser, mye sterkere orkaner, tørke og vannmangel. Og dette er skummelt. Det kan lettere bli konflikter mellom land og folkeslag. Hvis et land for eksempel blir oversvømmet, hvor skal folk da gjøre av seg? De kommer til å dra til et naboland. Og hvis det blir for trangt om plassen kan folk begynne å angripe hverandre i stedet for å samarbeide.

Tror på en løsning

Det er helt tydelig at Sunniva har lært mye om klimaendringer og hva de kan føre til. Blir hun ikke redd av å tenke på det?

- Jo, jeg blir kjempeskremt. Men jeg tror vi kommer til å klare å løse problemene, sier hun. Sunniva er opptatt av at alle må gjøre det de kan. Allikevel trengs det først og fremst at politikerne trår til og tar ansvar. - Vi må legge press på dem, oppfordrer hun. Sunniva har skrevet brev, både til Kong Harald, statsminister Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Og svar har hun fått fra alle tre.

- Det er viktig å minne dem om at det er ungdommer her ute som bryr seg, sier hun.

- Har opplevelsene som klimareporter på tur i Kina forandret deg?

- Både ja og nei. Jeg var jo opptatt av miljø før også. Men jeg har fått utvidet horisonten og fått flere kunnskaper. Og blitt mer gira på å komme i gang og gjøre noe. Det kan jo ikke fortsette på denne måten!