Vidar Berg trodde han var 11 år da ulykken skjedde, men Nils Thorsen som kjørte motorsykkelen mener ulykken skjedde i 1986. Da var Berg sju år. Foto: Privat

I 1986 var Vidar Berg ute og syklet på sin nye tråsykkel sammen med moren sin. De syklet langs riksvei 17 på Sprova i Steinkjer. Vidar var bare sju år gammel.

Så skulle de krysse veien.

- Jeg så meg bak, og da kom det en bil kjørende, så vi syklet videre til bilen hadde passert. Deretter slengte jeg meg rett ut i veien. Jeg hadde ikke fått med meg at det kom noen bak bilen, sier Berg.

- Fløy over veien

Et følge på tre motorsykler, på vei hjem fra et motorsykkeltreff, kom kjørende bak bilen. Den ene motorsykkelen kjørte med en passasjer bakpå, og med sidevogn. Føreren rakk ikke å reagere før sjuåringen hadde syklet ut i veien.

Den lille gutten syklet rett inn i sidevogna, som i sammenstøtet falt av motorsykkelen.

- Jeg fløy over veien og havnet i grøfta på den andre siden.

Sjuåringen var imidlertid heldig. Han endte opp med skrubbsår på hodet, vondt i den ene ankelen, og ble sittende i rullestol på sykehuset et par dager.

- Jeg vil si unnskyld

28 år etter ulykken har Vidar fortsatt ikke klart å glemme hendelsen.

- Jeg har alltid følt at det var min skyld. Jeg har selv kjørt motorsykkel i mange år nå, og kjenner på følelsen av å ha gitt dem en så stor støkk den gangen. Jeg har dårlig samvittighet og vil si unnskyld, sier han.

Den dårlige samvittigheten førte til at han 2. januar logget seg på Facebook, og skrev en etterlysning.

Motorsyklist søkes

«Motorsyklist søkes. For cirka 20 år siden ble jeg påkjørt av en motorsyklist. (...) Utrolig nok gikk alt veldig bra med meg, men jeg fikk aldri med meg hvordan det gikk med mc-føreren. Har hatt dårlig samvittighet for dette siden, og skulle veldig gjerne ha funnet stakkaren som sikkert ble merket for livet på grunn av min idioti», skrev han i etterlysningen.

(Vidar Berg trodde han var 11 år da ulykken skjedde, men Nils Thorsen som kjørte motorsykkelen, mener ulykken skjedde i 1986. Da var Berg sju år.)

Over 500 personer delte innlegget på Facebook.

- Det er det mest fornuftige jeg har gjort på nettet, sier Berg.

For dagen etter kom det svar. Ett av svarene var fra Berit Myrslo, som var passasjer på motorsykkelen han krasjet med.

- Bærer ikke nag

- Jeg ble overrasket over å høre at han har gått rundt og tenkt på dette så lenge. Han var jo bare et lite barn, og skal ikke ha dårlig samvittighet. Vi bærer ikke nag til ham, sier hun.

Hun har ikke tenkt mye på hendelsen i etterkant siden alt gikk bra, og husker ikke alle detaljene.

- Jeg husker at begge fløy av sykkelen, og at vi landet i ei bjørk. Men alt vi fikk var noen skrubbsår. Det å bli kontaktet nå var bare veldig artig, sier Myrslo.

- Han gråt fryktelig

Nils Thorsen, som kjørte motorsykkelen med sidevognen, har et bedre minne om ulykken for 28 år siden.

- Jeg så gutten komme ned bakken med sykkelen. Da han snudde på hodet var jeg sikker på at han hadde sett oss, men plutselig vendte han sykkelen ut i veien. Jeg som kom først måtte løfte sidevognhjulet for å unngå å kjøre ham ned. Dermed ble vi kastet av sykkelen og sidevognen, og fikk en luftetur før vi endte i et buskas, mens sykkel og sidevogn kom etter og landet oppå oss.

Thorsen kan huske at gutten gråt veldig. En sykepleier som kom i bilen bak mc-trioen, hjalp den lille gutten.

- Jeg fikk ikke snakket med gutten den gangen. Ingen ble skadd i hendelsen, men jeg har tenkt på hvordan det gikk med guttungen, særlig når jeg har kjørt ned den samme bakken.

Thorsen var 35 år i 1986, og han kjører fortsatt motorsykkel.

- Det var litt spesielt å høre fra Vidar Berg etter så mange år. Vi hadde en lang prat på telefonen i går kveld, og jeg sa han får begynne å spekulere på hvor og når vi eventuelt kan treffes, sier Thorsen.

Møtes til en pils

For Vidar Berg er nå planen å møte føreren og de andre i motorsykkelfølget som var involvert i ulykken for 28 år siden. Som Berg skrev i etterlysningen: «Jeg skulle så gjerne fått tatt ham i hånden og sagt unnskyld».

- Tenkte at jeg skulle få til å møte alle sammen. Ta en pils på en pub kanskje. Kjøpe en blomsterkvast eller noe sånt, sier Berg.

- Det hadde vært kjempegøy og treftes. Vi må prøve å få til det, sier Berit Myrslo.

Nils Thorsen klarte såvidt å unngå å kjøre ned Vidar Berg med motorsykkel for 28 år siden. Foto: Privat
Berit Myrslo var passasjer på motorsykkelen som Vidar Berg syklet inn i for 28 år siden. Foto: Privat