- Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep i går kveld en mann. Han er norsk borger i 30-årene, og er siktet for deltagelse i en terrororganisasjon, opplyser Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST til Adresseavisen.

Det var TV2 som først omtalte saken onsdag ettermiddag.

Ifølge Haugubakken er han siktet etter paragraf 147 d i den gamle straffeloven, og paragraf 136a i den nye straffeloven, som sier at den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, kan straffes med fengsel inntil seks år.

Den trønderske IS-avhopperen, som er fra Verdal, ble utlevert til norske tjenestemenn fra PST i Tyrkia. Det ledsaget han til Norge, hvor han ble pågrepet og siktet ved ankomst Gardemoen tirsdag kveld.

Han har en tid sittet fengslet i Tyrkia. Det var Adresseavisen som først omtalte saken om fengslingen i juni i år. Da ble han pågrepet for å ha krysset grensen inn til Tyrkia fra Syria ulovlig.

- Vedkommende vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett en av de nærmeste dagene, sier kommunikasjonsdirektør Hugubakken.

Advokat Siri Langseth i advokatfirma Staff har bistått med juridisk bistand til trønderen.

Lensmann Knut Olav Røstad i Verdal bekrefter til Trønder-Avisa at han er informert om pågripelsen. Han påpeker at saken håndteres av PST, men at lokalsamfunnet har et planverk som skal følges den dagen mannen blir løslatt.

Mannen reiste fra Norge til Syria i 2014. Han fortalte først til venner at han leverte nødhjelp. I april 2015 sendte han et bilde av seg selv til en venninne i Nord-Trøndelag. På bildet poserte han med en AK-47, en automatrifle. I mai samme år kom et nytt livstegn fra IS-hovedstaden Raqqa.

Mannen har sittet i fengselet Gaziantep i Tyrkia siden da. Han ble etterforsket for brudd på tyrkisk terrorlovgivning. Mannen skal ha opplyst til tyrkiske myndigheter at han var desertør fra IS.