Gunn Berit Tangen og mannen har vært på juleferie i Asker. Etter en lang reise med tog og buss skulle de ta fatt på den siste etappen fra Trondheim til Brekstad. Der ble hun og mannen sittende værfast da hurtigbåten til Kristiansund ble kansellert.

-Vi fikk beskjed fra noen i kiosken om at båten var kansellert. Vi fikk beskjed om at vi måtte bruke offentlig transport for å komme oss hjem, forteller Tangen.

Mange er på juleferie

Tangen hadde ingen annen mulighet til å komme seg til Brekstad. Hun og mannen måtte derfor tilbringe natten hos venner i Trondheim. Hun reagerer på at FosenNamsos Sjø, som driver hurtigbåten, ikke tilbød alternativ transport.

-Det er helt hårreisende at FosenNamsos Sjø ikke tar ansvar. Båten kunne gått til Vanvikan og man kunne satt opp buss derfra, sier Tangen.

Tangen mener at selskapet må ta ansvar når det er en så stor reisedag.

-Det er mange som skal hjem fra juleferie i dag og på jobb i morgen, sier hun.

På Pirterminalen møtte Tangen ei gammel dame som også ble sittende værfast i Trondheim, uten hjelp til å komme seg videre.

-Hun hadde ingen kjente i Trondheim som hun kunne ligge over til. Hun fortalte at hvis hun måtte betale for hotell hadde hun ikke penger til å komme seg hjem i morgen. Da vi dro sa vi til de andre at de måtte ta vare på henne. Jeg tenker fortsatt på den gamle dama, forteller Tangen.

Har ikke ansvar

Administrerende direktør, Grete Fuglem Tennås, i FosenNamsos Sjø mener at de ikke har ansvaret for å sette opp alternativ transport ved uvær, fordi de reisende ikke har vært om bord i båten.

-Dersom vi hadde tatt dem om bord og lagt fra kai, ville vi hatt et ansvar. Da stiller det seg annerledes, men i dag kansellerer vi på grunn av dårlig vær, og det kan ikke vi lastes for, sier Tennås.

Hun mener selskapet kun er ansvarlig om kanselleringene skjer på grunn av tekniske problemer.

– Stole på kollektivtransporten

Nestleder for Samferdsel, areal og miljø i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Torhild Aabergsbotten (H) mener at utsagnet ikke stemmer.

– Denne var ny for meg. Nå har jeg ikke avtalen i hodet, men de reisende skal kunne stole på kollektivtransporten, mener Aabergsbotten.

Hun har blitt oppringt av folk som sitter værfaste, uten mulighet for å komme seg hjem til blant annet Brekstad.

– Båten til Vanvikan går ennå, så det er ikke verre enn å sette opp en buss derfra. Det finnes ikke alternativ transport for dem som skal dit, og da må noen ta ansvar.

Verre vær

Tennås mener at stormen har vært varslet såpass lenge at de reisende burde vært klar over det.

– Dette er en stor reisedag, med mange reisende fra andre steder i landet, forteller Aabergsbotten og opplyser samtidig at hun har fått høre at båtene skulle prøve å gå senere på kvelden.

– Men slik jeg har fått med meg, blir været bare verre utover kvelden, så det skjønner jeg ikke.