Sent, men godt. Sjelden har uttrykket vært mer treffende. Den gang Prudence herjet langs norske landeveger, på starten av 70-tallet, var det ikke bare jubel og heder å høste fra heimbyen.

Åge fikk den for 30 år siden

– Det er jo lenge siden vi sluttet. Namsos var ikke akkurat plassen vi var mest populære da vi holdt på. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle få kulturprisen. Dette er jo egentlig ganske stilig, sa Åge Aleksandersen da NA møtte bandmedlemmene foran seremonien i Namsos samfunnshus.

Selv var han den første som fikk kulturprisen i Namsos, for 30 år siden. Diplomet fra 2015 rangerer han minst like høyt.

– Dette gjør meg glad, av så mange grunner. Spesielt med tanke på de andre i bandet, sier han og titter på sine gamle bandkolleger Kaare Skevik jr, Johan Tangen og Kjell Ove Riseth.

Les også: Året var 1975, og Prudence holdt avskjedskonserter (PLUSS)

Les også: Historisk gjenforening i Namsos

- Myten har blitt større

I tillegg besto gruppa av Terje Tysland, Per Erik «Prikken» Wallum og Jan Devik.

– Å få denne typen anerkjennelse var ikke akkurat noe tema den gang, sier Tangen.

– Dette sier litt om hvilken retning historia har tatt. Populariteten og myten rundt Prudence har bare blitt større med årenes løp, sier Skevik jr.

Les også: The Band-legende skal hylle Prudence

Her er hele begrunnelsen fra Namsos kommune:

Namsos kommunes kulturpris for 2015 tildeles rockegruppa Prudence. I over 50 år har musikken som de skapte vært med å bygge opp Namsos sin identitet som rockeby. Prudence var banebrytende innen norsk rockemusikk. Med deres utradisjonelle bruk av instrumenter kombinerte de elementer fra folkemusikk med rock og progrock, og skapte en egen sjanger som senere har blitt kalt trønderrock.

Gruppa og gruppas medlemmer har vært forbilder for mange andre musikere og låtskrivere fra Namsos. Prudence sin musikk lever videre, og unge talenter i Namsos kulturskole og på musikklinja ved Olav Duun VGS kan gjennom den hente inspirasjon til å skape ny musikk og synge på sin egen dialekt.

Prudence står også som en representant for etterkrigsgenerasjonen som reiste ut i verden som sjømenn og hentet hjem musikalsk inspirasjon fra den store verden. De var arbeiderklassegutter som hadde et så sterkt kunstnerisk uttrykksbehov at de trosset all motgang og reiste land og strand rundt for å spille musikken sin. Den gang var det langt til Royal Albert Hall, men innen neste halvår synges «Æ e trønder æ» fra den legendariske scenen i London.

Et godt eksempel på Prudence sin høye status er arrangementet som nå skal gjenskape avslutningskonserten i Studentersamfunnet den 11.12.1975, der mange kjente artister stiller opp for å hylle bandet og musikken som har betydd så mye for så mange.

Det hender ofte at kunstnere ikke blir forstått av sin samtid. Ungdomsopprør, langt hår og høy rockemusikk ble i mindre grad applaudert i Namsos for 50 år siden. Det er derfor en pris som kommer sent, men forhåpentligvis godt. Det er på tide at Namsos kommune med årets kulturpris sier «Takk te dokk»!