Foto: Eskil Skarstad

Norges mest ettertraktede brannbil er solgt.

Etter at den ble lagt ut for salg til den nette sum av 10 000 kroner i slutten av forrige måned, sa det pang i innboksen hos brannvesenet i Bindal på Helgeland. En brennheit budrunde og 146 000 kroner sørget for at klenodiet nå er på vei til Verdal i Nord-Trøndelag.

6000 kilometer

- Vi har ikke helt avtalt hvordan den skal fraktes, men den har helårsdekk, sier varabrannsjef Eskil Skarstad ved Bindal brannvesen på Helgeland.

Brannbilen har så langt gått snaue 6000 kilometer, og er i daglig bruk i den lille kommunen. Men kjøretøyet måtte til slutt legges ut for salg, ettersom det ikke var plass til alt utstyret som brannvesenet trenger under utrykning. Veteranbilen har verken sirene eller blålys, noe som er blitt kompensert ved bruk av blant annet fløyte og ropert.

Anonym verdaling

Den nye eieren av Toyota Hilux-brannbilen, som for øvrig fortsatt har originallakken, ønsker å være anonym. Varabrannsjef Skarstad forteller at de i sluttfasen av budrunden hadde tre interesserte. For å bli ferdige med salget ble de siste tre personene bedt om å legge inn sitt endelige bud, hvor den med høyest sluttsum skulle få kjøpe den 32 år gamle doningen. Fredag kunne den røde bilen merkes med «solgt».

- Trykket fra media og interesserte har vært kjempestort, men det er bare gøy, sier Skarstad.

De som frykter at brannvesenet i Bindal nå blir uten utrykningskjøretøy kan puste lettet ut. En «ny» Mercedes sprinter, fra 1998, er ventet på plass i april. Denne sies å være hakket sprekere enn Toyota Hiluxen fra 1981.

Flere veteranbiler

- Vi kjøpte ny brannbil i 2011, men har en Datsun King Cab 1984-modell stående som back-up her på Terråk. Den har gått bare 4.572 kilometer. Det er ikke vedtatt enda at den skal selges, men kanskje burde vi smi mens jernet er varmt, sa varabrannsjef Skarstad til banett.no i går.

Varabrannsjefen sier til adressa.no at de har bestemt seg for ikke å gå like aktivt ut for å kvitte seg med Datsunen.

- Interesserte må gjerne ta kontakt. Får vi et tilbud vi ikke kan si nei til, så er jo svaret enkelt, sier Skarstad.

Kjøretøyet skal ha fått jevnlig vedlikehold. Foto: Eskil Skarstad
Bilen har gått knappe 6000 kilometer. Foto: Eskil Skarstad
Plassmangel er hovedårsaken til at denne brannbilen nå må selges. I dørken skimtes roperten som til nå har blitt brukt, i mangel på egen sirene. Foto: Eskil Skarstad
Foto: Eskil Skarstad
Foto: Eskil Skarstad