Blokken som falt ned og sperret fylkesvei 17 mellom Bangsund og Sjøåsen i Namdalseid i 12-tiden onsdag, ble sprengt torsdag ettermiddag. Den store kampesteinen på mellom 10 og 15 kubikkmeter ble sprengt vekk klokken 14.45.

Arbeidet utsatt

Opprinnelig skulle blokken sprenges i løpet av onsdag kveld, men usikkerhet om forholdene gjorde sitt til at dette arbeidet ble utsatt.

Overingeniør Johan Olav Hagen i Statens vegvesen forteller at det har vært en geolog på stedet helt siden klokken 10.30 torsdag, men grunnen til at sprengningen ble ytterligere utsatt er at det lenge var uklart om det var trygt å sprenge den svære steinblokken.

Vegvesenet hadde før av sprengningen gjennomført boring i steinen.

- Geologen har vært på befaring på området i dag og gjort vurderinger om hvorvidt det var trygt å sprenge vekk steinen. Vi fikk til slutt klarsignal om at det var trygt, og gikk i gang med arbeidet rundt klokken 14.45 i dag, sier Hagen som forteller at alt gikk etter planen og at de nå jobber med å flytte bitene som er igjen av steinblokken.

Veien ble stengt i tre kvarter da arbeidet pågikk.

Lysregulert ferdsel

Hagen forteller videre at det trolig gjenstår mye arbeid før all trafikk kan gå som normalt på stedet.

- Veien er delvis skadd der steinen landet. Vi vil nå jobbe med fjerne steinmasse og reparere veien. Men vi skal også vurdere om vi må foreta bolting i fjellsiden før vi kan ta til på dette arbeidet, sier Hagen.

Det ligger også noen steinblokker utenfor veibanen som vegvesenet vil fjerne.

Hagen er usikker på hvor lang tid det vil ta før all trafikk går som normalt på strekningen. Fram til vegen er utbedret vil det bli lysregulert ferdsel i ett felt forbi rasstedet, og deler av veien blir innsnevret.

Statens Vegvesen var ute på rasstedet og tok bilder av sprengningen. Foto: Statens Vegvesen