Politiet i Trondheim har siden mars i år arbeidet med en ny menneskehandelsak i Trondheim. Flere ofre er i skjul, to nordmenn og to albanere er siktet og politiet jakter på to bakmenn fra Albania. Hittil har politiet holdt tilbake hvilket land saken stammer fra, i frykt for represalier mot ofrenes familie i hjemlandet. Men på politiets storbykonferanse i Trondheim i går sa politimester Per Marum for første gang åpent at ofrene og bakmennene kommer fra de fattige land i Sør-Europa.

Samarbeid med nordmenn

- Kriminelle nettverk som organiserer prostitusjon har etablert seg i Norge, og det foregår et nært samarbeid mellom norske og utenlandske kriminelle, utdyper han.

Sett fra de kriminelles side gir menneskehandel høy fortjeneste og har liten risiko.

- Det har etablert seg store kriminelle grupper i Europa. Disse driver med all mulig kriminalitet, men menneskehandel øker, vurderer Svae. De siste analysene fra FN går ut på at menneskehandel nå har overtatt for narkohandel som verdens nest største illegale handel.

Kyniske og egoistiske

Leder for etterforskningsseksjonen i Sør-Trøndelag politidistrikt, Terje Lunde, legger uansett ikke skjul på at det er all grunn til å frykte bakmennene.

- Bakmennene i disse sakene er ressurssterke, utspekulerte og hensynsløse. Jeg har i min politikarriere ikke opplevd maken til kynisme og egoisme, sier Lunde.

To nye saker

- Vi etterforsker sakene, men trenger fullstendig ro i etterforskningen. Derfor vil jeg ikke gi ytterligere detaljer, sier Terje Lunde. Det skal så langt ikke være foretatt siktelser eller fengslinger i saken.

Trondheimspolitets arbeid mot menneskehandel ble rost i går. På politiets storbykonferanse delte stasjonssjef Ove Sem (t.v.), politioverbetjent Bjørn Stokkan, traffickingkontakt May Britt Enmo og etterforskningssjef Terje Lunde sine erfaringer. Foto: STEINAR FUGELSØY