Styret ved St. Olavs Hospital besluttet tidligere i år at én av de to fødeavdelingene på sykehuset skulle stenges nattetid og i helgene. Resultatet blir at fødende må trilles ca 30 meterne over glassbrua mellom de to syvsengers fødeavdelingene klokken 20.00 hver kveld.

Rolig så langt

- Ordningen trådde i kraft onsdag kveld, og så langt har det gått fint, sier klinikksjef Nils Eriksson.Første kvelden var det én kvinne som måtte trilles over glassbrua fra Føde øst til Føde vest, torsdag var det ingen. - Vi har vært heldige fordi disse første dagene har vært rolige på fødeavdelingen. Ifølge Eriksson er det foretatt en del endringer i forkant for å øke kapasiteten på Føde vest. - Vi har gjort en omfordeling i bruken av rommene, for å kunne ha kapasitet nok når det blir større pågang. For eksempel er fire pasientrom som har vært brukt som kontorer, igjen gjort om til pasientrom, forteller klinikksjefen.

- Skal kunne gå

Årsaken til stengningen på såkalt ubekvem arbeidstid, er økonomi. Kvinneklinikken skal bruke 22 millioner kroner mindre i år enn i fjor, og på fødeavdelingen skal det spares 5,7 millioner kroner. Etter at syv senger ble stengt i fjor sommer, er det ifølge Den norske jordmorforening i Sør-Trøndelag allerede for dårlig kapasitet på fødeavdelingen. I gjennomsnitt skjer det ti forløsninger i løpet av et døgn på fødeavdelingen, men 17-20 fødsler i løpet av et døgn er ikke uvanlig. - Men disse fordeler seg gjerne jevnt utover døgnet, med ca en tredjedel på natten. Utfordringen for oss blir å få til en riktig fordeling av rom og personale. Det tror jeg helt sikkert er mulig, men det er nytt og uvant nå i starten, og for jordmødrene oppleves det som lite tilfredsstillende at den nye fødeavdelingen de skulle ta i bruk, blir gjort om på denne måten, sier Eriksson.

- En skandale

Leder i Den norske jordmorforening i Sør-Trøndelag, Unn Dahlberg, er ikke beroliget av omdisponeringene - Nei. Hele saken er en skandale. Det er vanvittig det som skjer. Vi bygde nytt sykehus for å kunne gi et bedre tilbud. Det blir det i hvert fall ikke, sier hun. Dahlberg er sterkt bekymret for fødselstoppene, spesielt når Orkdal sykehus' fødeavdeling skal stenges om sommeren. - Vi føler at beslutningene er trædd ned over hodene på oss. Som fagfolk har vi ikke hatt noe vi skulle ha sagt i prosessen, sier hun. Jordmorforeningen har henvendt seg til Helse Midt-Norge og til Helse- og omsorgsdepartementet, i håp om økte bevilgninger. - Vi håper ennå på at det skal kunne dukke opp penger, sier Dahlberg.

Foto: Glen Musk