LO-topper kritiseres:

- Ansatte behandlet ufint

Måten fagbevegelsen, som majoritetseier i Arbeideravisa, har behandlet avisas ansatte er direkte ufin. Det mener daglig leder Snorre Valen.

Saken oppdateres.

I dag avgjøres Arbeideravisas skjebne på et styremøte klokka 17.

– Gjentatte meldinger til styret om den prekære situasjonen har ikke ført til tilsagn om mer penger. Det er vedtatt en aksjeutvidelse på 1,7 millioner i desember. Vi har fått tilsagn fra fagbevegelsen lokalt på 6000 kroner. Det er som å bygge jetfly av et løvblad og ei dau humle, illustrerer daglig leder i Arbeideravisa, Snorre Valen.

– Ulovlig å drive videre

– For en uke siden sendte jeg en e-post til styret der jeg gjorde det klart at det vil være uforsvarlig og ulovlig å drive videre slik situasjonen er. Hvis jeg hadde vært styremedlem i et aksjeselskap så hadde jeg reagert med å spørre om hva som skjer og hva kan vi gjøre. Vi har ikke hørt et ord annet enn to korte e-poster fra et styremedlem og en vara, sier den daglige lederen med klar adresse til resten av styret.

LES OGSÅ: - Ikke ulovlig å drive videre

Valen velger nå å gå åpent ut og kritisere sine eiere i fagbevegelsen, etter at regionleder for Handel og Kontor, Heidi Larsen, i forrige uke kritiserte innholdet i avisa. Larsen er også nestleder i Sør-Trøndelag SV. Valen er også sterkt kritisk til at styreleder Arne Byrkjeflot gikk ut offentlig og spekulerte i avisas overlevelse uten å informere de ansatte. Han kaller utspillene et svik mot de ansatte.

– De ansatte har holdt seg lojale til tross for den vanskelige situasjonen. De er sterkt underbemannet, har arbeidet ekstremt mye – de har virkelig stått på for et prosjekt de har tro på. Og så kommer dette angrepet mot redaksjonen. De ansatte blir syndebukker, mener Valen, og fortsetter:

– Jeg krever at Heidi Larsen må beklage overfor de ansatte. Det går rett og slett ikke an at styret blander seg opp i redaksjonelle prioriteringer.

– Det er et stort paradoks at det er fagbevegelsen som eiere som opptrer slik. Jeg har hatt et nært og idealistisk forhold til fagbevegelsen. Og slik opptrer man rett og slett ikke overfor ansatte. Det er direkte ufint, mener Valen – også han med bakgrunn fra SV.

– Ikke passer LO

Valen mener måten eierne har forholdt seg på siden oppstarten for fire måneder siden er «amatørmessig og uprofesjonell».

– Fire måneder har vi fått. Det er ingenting – og det vet alle. Hadde jeg visst at vi måtte gå med overskudd etter to måneder, ville jeg aldri blitt med på dette prosjektet. Et minimum av kontinuitet må man kunne forlange. Det er tross alt ikke mye penger det er snakk om, mener Valen.

Utspillene fra Larsen og Byrkjeflot i forrige uke har heller ikke gjort det enklere å hente inn midler:

– Når ikke nåværende eiere har tro på prosjektet, hvorfor skal da andre gå inn? Det sier seg selv at det ikke blir enklere å skaffe kapital på denne måten. Men ikke minst er dette å holde avisas abonnenter for narr, påpeker han:

– Man kan ikke starte en bedrift og sende den i skifteretten fordi stoffet ikke passer LO.

– Vanskelig å jobbe

Klubbleder i Arbeideravisa, journalist Siri Gellein, slutter seg til kritikken.

– Det virker som om noen forsøker å ta livet av avisa.

– Hva mener du med det?

– Når et styremedlem går ut og sier at avisa ikke er bra nok, er ikke det akkurat en salgsplakat, sier Gellein. Hun mener Larsen ikke har overholdt redaktørplakaten.

Avisas andre journalist, May Brit Leitrø Røstad, sier at det var et sjokk å lese på nettet at deres egne styremedlemmer gikk ut mot dem.

– Vi ble bare veldig skuffa over å lese noe slikt – spesielt i denne kritiske fasen. Det er jo våre arbeidsplasser det handler om.

– Det blir veldig vanskelig å fortsette å jobbe, samstemmer grafiker Nina Haugland.

Snorre Valen krever at styret i dag foretar en endelig beslutning: Enten vedtar de en oppløsning og gjør opp for seg, eller så garanterer de for videre drift. Siri Gellein understreker at de fortsatt er optimister.

På forsiden nå