«Trampe» eksporteres

Trondheim fikk i 1993, som første by i verden, en sykkelheis. I 2009 følger EUs hovedstad Brussel opp.

Saken oppdateres.

I 1993 ble sykkelheisen «Trampe» åpnet på Bakklandet. Heisen dytter syklister opp den bratte Brubakken ved hjelp av en pedal I forlengelsen av Gamle Bybro har heisen, som er den eneste i sitt slag i verden, vært en aldri så liten turistattraksjon.

Femten år etter åpningen følger Brussel etter. EU-hovedstaden åpner, ifølge den flamske dagsavisa De Morgen, en heis i det fryktede Kunstberget, eller Mont Des Artes, i 2009.

Positiv «Trampe»-oppfinner

De Morgen skriver «syklisten hekter foten sin fast i et feste og lar seg trekke opp skråningen med en hastighet på sju kilometer i timen».

En delegasjon fra Brussel har tidligere vært i Trondheim på besøk hos Jarle Wanvik i Design Managment. Wanvik er også«Trampes» oppfinner. Han synes det er positivt at byen ser ut til å forplikte seg til å bygge en belgisk versjon til neste år.

- De har vært her på besøk, men jeg visste ikke at det har blitt laget sak på dette i media. Brussel kommer til å bruke Trampe-designet, sier han til adressa.no.

Paris på besøk neste uke

Ifølge De Morgen skal heisen i Brussel taes i bruk innen 11. Mai 2009. Hos Wanwik, som også er styreformann i Design Management, har det vært økt interesse rundt heisen i år.

- Nå har det vært ukentlige henvendelser. Vi holder på å etablere et samarbeidsforhold med et fransk heisfirma som er et av verdens største for å få litt mer tyngde bak eksporten av sykkelheisen. I neste uke kommer Paris til Trondheim for å se på Trampe, sier han.

Ifølge Wanvik er det spesielt byer som, i likehet med Trondheim, har utdanningsinstitusjoner og mye studenter som viser interesse for «Trampe». Miljøeffekten ved å få flere over til sykkelen er gunstig dersom man slipper tråkke opp de bratteste bakkene.

- De sier at flere studenter nok hadde syklet til universitetene i stedet for å kjøre. Neste uke kommer Paris på besøk for å se på heisen, sier han.

Femten år etter den ble tatt i bruk kan den økte interessen rundt oppfinnelsen bety en betydelig økonomisk gevinst for Trondheimsoppfinneren dersom «Trampe»-heiser begynner å skyte opp i storbyer rundt om i Europa.

 
        
            (Foto: FINN ÅLDSTEDT)

  Foto: FINN ÅLDSTEDT

På forsiden nå