Prosjektlederen for E6 Trondheim-Stjørdal i Statens vegvesen, Harald Inge Johnsen, sier at å flytte husene er et bedre alternativ enn å rive dem og bygge nye.

Torsdag skrev adressa.no at Frp var skeptisk til å flytte husene fremfor å bygge nye.

I anbudet fra entreprenøren som skal flytte husene, anslås det at det vil koste i overkant 20 millioner kroner å gjøre jobben. Johnsen sier at dette er billig, sett i forhold til hva det ville kostet å bygge nytt.

- Her er det snakk om 24 leiligheter. Det betyr at flyttingen koster rundt én million kroner per leilighet, sier Johnsen.

- Dyrere med nye leiligheter

Han mener at det ville vært dyrere å rive husene og bygge nye leiligheter.

- Vi har kjøpt opp alle disse leilighetene med unntak av én. Jeg regner med at vi kommer til å få mer igjen for leilighetene enn det vi kjøpte dem for, og da har vi tjent inn litt. I tillegg hadde det kostet to til tre millioner kroner å rive dem, sier Johnsen.

Han sier at det vil bli laget en ny og bedre grunnmur på husene når de flyttes tilbake. I tillegg vil pipene og kloakksystemet bli forbedret, noe Johnsen mener vil gi en verdiøkning på husene.

- Vi vil ikke få dekket inn alle kostnadene på dette, men vi må sammenligne med alternativet, som er å rive og bygge nytt, sier Johnsen.

I tillegg til det økonomiske aspektet, mener han også det er to andre gode grunner for å ta vare på husene. I likhet med byantikvar Gunnar Houen, ser han det som positivt at man tar vare på verneverdige hus, samtidig som man forkaster en bruk- og kast-mentalitet ved å gjenbruke og pusse opp husene.

Gigantkran gjør jobben

Det første huset vil bli flyttet på mandag opplyser Anders Kalgård, operasjonsleder hos Sarens Transrig. Selskapet har hentet en beltekran fra Belgia for å gjøre jobben.

- Fult lastet har denne krana en kapasitet på 300 tonn, vi rigger den til 200 tonn for å være sikker på at vi klarer å løfte husene denne gangen, sier operasjonslederen.

Mektig kran: Krana som skal brukes er av Merket Liebherr, og kan løfte 350 tonn. Foto: MIGUEL EINSETH/SARENS KRANSERVICE
Forsvarer flyttinge av husene: Prosjektleder for E6 Trondheim-Stjørdal i Statens vegvesen, Harald Inge Johnsen, mener det lønner seg å flytte husene fremfor å rive dem og bygge nye. Foto: Ivar Mølsknes
Foto: TERJE SVAAN