I dag prøver de igjen

Huset i Gamle kongevei på Møllenberg er en skikkelig tungvekter, men det er også den nye krana.

Saken oppdateres.

Statens vegvesen holder på med de siste forberedelsene før kjempeløftet som skal få huset opp på en rampe. Deretter skal det fraktes 500 meter for lagring.

Kl. 15 skal huset etter planen løftes opp på rampen.

Du kan følge med direkte på flytteprosessen på adressa.nos webkamera.

Belgisk kjempe

Krana som skal brukes er hentet fra Belgia. Vegvesenet opplyser om at det finnes store nok kraner i Norge, men ingen av dem var ledige. Mens de to andre kranene som var tiltenkt å løfte huset kunne klare rundt 80 tonn til sammen, kan denne krana alene løfte 350 tonn.

Se video av kranmonteringen her.

Kranskiftet ble nødvendig da man fant ut at huset veide over dobbelt så mye som først anslått. Vegvesenet er ennå ikke sikre på hvorfor det er så tungt.

- Vi mener det har et tyngre bjelkelag enn vi la inn i beregningene. Det er også mer leire som er brukt, og flere gipsplater, men vi må fortsatt prøve ut noen teorier før vi har svaret, sier prosjektleder for E6 Trondheim-Stjørdal i Statens vegvesen, Harald Inge Johnsen.

Slipper å kjøre med krana

Da krana ble hentet, fryktet vegvesenet at de også måtte bruke den til å løfte av huset fra rampen den skal fraktes på ved lagringsstedet. Dette hadde i så fall betydd at den ruvende maskinen, som har en arm som kan utvides til å bli over 100 meter høy, måtte ha navigert gjennom de smale gatene på Møllenberg.

- Vi er glad vi har funnet et jekksystem for å lempe av huset, sier Johnsen.

Etter planen skal huset transporteres til lagringsplassen kl. 17 i dag.

 
 
 
På forsiden nå