Risset inn hakekors

Et hakekors ble i løpet av natt til lørdag risset inn i en av glassdørene ved Trøndelag Teater.

Teatersjef Kristian Seltun reagerer meget sterkt på at det i løpet av natt til lørdag er risset inn et hakekors i en inngangsdør til Trøndelag Teater.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Fredag kveld var det premiere på den jødiske figurteaterforestillingen «Fabrik - The legend of Moritz Rabinowitz» ved teateret. Dagen etter var et hakekors risset inn i en glassdør til foajeen.

Informasjonsrådgiver ved teateret, Sissel Grønlie, sier at det var en av de ansatte som oppdaget hakekorset.

Godt synlig

– Det var en av teatervertene som oppdaget det da hun kom på jobb i ettermiddag. Hakekorset er risset inn i inngangsdøra til foajeen. Det er godt synlig, men vi har valgt å henge opp en teaterplakat over slik at publikum skal slippe å bli møtt av dette, forteller Grønlie.

- Alvorlig

Kristian Seltun, teatersjef på Trøndelag Teater, reagerer meget sterkt på hakekorset.

– Vi har for tiden gående et gjestespill med teatergruppen Wakka Wakka fra New York, en forestilling med en jødisk forretningsmann. Vi tenker at det er en sammenheng. Hakekorset er et veldig sterkt symbol, og dette treffer oss veldig, sier Seltun.

– For det andre så ble Trøndelag Teaters første teatersjef, Henry Gleditsch, henrettet av den tyske oppkupasjonsmakten. Hvorvidt gjerningspersonen vet det eller ikke, vet vi ikke, men dette treffer oss midt i trynet. Henrettelsen av Gleditsch er en hendelse som har satt seg i veggene i Trøndelag Teater som institusjon, sier Seltun.

Han påpeker at hendelsen oppleves som mye sterkere, på grunn av det politiske klima vi nå opplever.

– Dette er så alvorlig, at vi ikke ser på det som noen guttestreker. Dette er noe vi er nødt til å følge opp. Vi kommer til å anmelde dette til politiet på mandag. Mest sannsynlig har vi gjerningsperson på film, fordi dette er gjort midt i åsynet til et overvåkningskamera, påpeker Seltun.

Jødisk teater

Det var fredag kveld Trøndelag Teater hadde premiere på gjestespillet «Fabrik - The legend of Moritz Rabinowitz». Forestillingen er bygd over den visjonære jødiske forretningsmannen, haugesunderen Moritz Rabinowitz' liv og skjebne. Rabinowitz advarte tidlig mot nazismen, og holdt seg i dekning flere måneder i 1940 før han ble arrestert og ført til Sachenhausen. Rabinowitz ble senere drept i den tyske konsentrasjonsleiren, mens hans andre familiemedlemmer ble utslettet i Auschwitz.

– Fabrik er dukketeater av høy kvalitet. Forestillingen er basert på historiske hendelser og en kombinasjon av norsk og østeuropeisk/jødisk eventyrtradisjon. Tilskuerne blir dypt engasjert i en usedvanlig jødisk nordmann sin historie – fra økonomisk suksess til en uforståelig død, skriver teateret på hjemmesiden.

Jødisk kulturfestival

Figurteateret som spilles i Teaterkjelleren settes opp i samarbeid med Jødisk kulturfestival som arrangeres 5.-7. september.

Tine Kommissar og Rita Abrahamsen som står bak festivalen, reagerer sterkt på meldingen om hakekorset.

– Umiddelbart blir man sjokkert. Dette er rett og slett trist. Veldig, veldig trist, sier Kommissar.

– Tror du hakekorset har en sammenheng med det jødiske teaterstykket som spilles på teateret?

– Jeg vet ikke. Men en kan selvfølgelig trekke slike linjer. Det er ikke første gang at slikt skjer, sier Kommissar.

– Dette betyr at det er en person der ute som ikke er så glad i oss. Det er foruroligende at noen går til det skritt å risse inn et hakekors på byens teater, sier Rita Abrahamsen.

På forsiden nå