Veranda kunne blitt livsfarlig for brannfolkene

En veranda falt ned fra andre etasje da det brant i rekkehuset på Risvollan. Det kunne fått fatale følger.

Brigadeleder Stein Yttereng forteller at en veranda som falt ned kunne ha forårsaket stor skade.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

– Dette ryster meg. Det var en sikkerhetsrisiko jeg ikke så for meg da vi kom til Risvollan, sier Stein Yttereng. Han var brigadeleder for brannvesenet under brannen på Risvollan natt til onsdag.

Kunne stått folk under

Brannvesenet kunne hatt folk under da den brennende konstruksjonen falt ned, brannmannskapene kunne stått oppå verandaen da den ga etter, eller mannskapene hans kunne ha vært i ferd med å redde folk ut av det brennende huset.

Les også:- Folk bryr seg og vil hjelpe

– Rent prinsipielt var dette en voldsom påminning om at det finnes konstruksjoner som kollapser hurtig. Og det er problematisk for sikkerheten til redningsmannskapene og de som skal rømme ut fra brennende hus, sier Yttereng.

– Poenget er at konstruksjonen på Risvollan ikke klarte å stå imot brannen. Noen kunne fått den i hodet, eller blitt med ned da den raset. Vi kunne fått problemer med å få ut folk.

Like konstruksjoner

Etter det Stein Yttereng har fått vite, er det like konstruksjoner i hele borettslaget på Risvollan. Det skal heller ikke være så lenge siden de ble byttet ut.

- Det er samme type verandaer i hele borettslaget unntatt høyblokka, bekrefter styreleder i Risvollan borettslag, Egil Burkeland. Borettslaget skiftet ut verandaene i perioden 1993 -1998.

Les også: Aner ikke hva de eier

– Dette må jeg ta hensyn til ved eventuelle senere branner i Risvollan borettslag. Mitt ansvar er å ikke gjøre skaden større. Det er mitt ansvar at brannfolkene kommer hjem igjen til familiene sine, sier Yttereng. Han mener verandaer bør være konstruert slik at de ikke gir etter for brann.

Egil Burkeland sier at styret også vil se på dette.

- Vi la merke til det dagen etter brannen. Dette er en ting vi kommer til å se på. Vi vet ikke hvorfor verandaen falt, men vi antar at det har blitt varmgang som har fått boltene til å gi etter. Vi må gå gjennom dette og finne ut hvorfor, sier styrelederen i borettslaget.

Midt i adkomsten

Verandaen som falt ned sto midt i adkomsten til brannvesenet, på samme side som inngangsdøren mot veien.

Les også: Siktet etter mordbrannparagrafen

– Slike konstruksjoner må være motstandsdyktige. Yttereng slår fast at verandaen på Risvollan falt sammen på under en halvtime. Han er også opptatt av faren med å oppbevare brennbare materialer og gassflasker til grill på avsatser utendørs der brannmannskapene må frem.

– Dette blir en viktig del av brannvesenets interne oppsummering og evaluering etter brannen.

På forsiden nå