- Vi får ikke Manhattan til å funke på Brattøra

- En vegg mot sjøen

- NHOs Barcode-forslag på Brattøra bygger igjen kontakten mellom byen og fjorden, mener arkitekturprofessor Fredrik Shetelig.

Fremtidens Brattøra: Slik ser NHO Trøndelag for seg at Brattøra kan bli seende ut, dersom de får bygd sitt Barcode. Husene kan bli opptil 25 etasjer høye. 

Saken oppdateres.

NHO Trøndelag har i styremøte vedtatt å fremme et forslag til Trondheim kommune og bygging av Barcode, en gruppe av høyhus på opptil 25 etasjer, på Brattøra.

LES MER: Vil bygge Barcode på Brattøra

Debatten om barcode-høyhus på Brattøra engasjerer sterkt. Alt fra «grusomt forslag» til «konge» er blant meningene i de mange debattinnleggene i saken både på adressa.no og på Facebook.

Fredrik Shetelig er dekan og professor ved fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, og har jobbet mye med Brattøra-området.

Han mener at forslaget til NHO har svært lite til felles med Barcode i Oslo, for øvrig også et prosjekt som er inspirert av prosjekter i Nederland.

LES MER: - Trondheims mest spennende områder er der hvor byutviklerne har gjort minst

LES MER: Angrer på Stordalen-hotell

- En vegg mot sjøen

- De vil låne identitet fra et prosjekt som også er omstridt i Oslo. Det eneste som kan sammenlignes med Barcode er at man bygger igjen kontakten mellom byen og fjorden med svære bygninger. Det opptrer som en vegg mot sjøen, mener Shetelig.

Barcode-prosjektet i Oslo har navnet fordi designet skal ligne en strekkode, med høye og smale bygninger.

Shetelig er med på premissene at man må jobbe med fortetting i Trondheim, og at Brattøra kan være et passende område å fortette på. Men fortetting er en vanskelig øvelse, mener arkitekturprofessoren.

- Det finnes ingen romlig tenkning her, og illustrasjonen er klumsete. Ut fra tegningen får man ikke tak på hvor stort dette egentlig er. Vi får ikke Manhattan til å funke på Brattøra, sier han.

LES MER: - Gulltanna er vakker

Han sier at premissene for at området skal fungere som by, også avhenger blant annet av hva slags aktivitet man får inn på bakkenivå, og kostnadene med å etablere seg der.

- Trondheim har lagt ned mye penger på å sikre kontakten mellom byen og vannet Da må man prøve å ivareta dette. Hvis en nederlender skulle laget dette, ville han sørget for å beholde siktlinjer mot sjøen, slik det er gjort i et prosjekt i havneområdet i Amsterdam, sier Shetelig, som har følgende råd til NHO:

- Bruk fagkompetanse, er det viktigste jeg kan si. De får nok flere mot seg enn med seg på dette, mener Fredrik Shetelig.

LES MER: Oslos befolkning har fått øynene opp for høyhus

Bekymret for fjordutsikten

Mange av debattantene er også bekymret for at fjordutsikten skal forsvinne, og at byen skal bygges inn.

- Nei, nå er det nok av stygge bygninger som dekker for Munkholmen og den fine fjorden vår, sier Annemette Blindheim i Facebook-debatten.

Andre mener at bygging i høyden er fremtidsrettet og at forslaget er spennende.

- Såfremt arkitekturen og materialvalgene er av god nok kvalitet, og lys, utsikt og luft mellom byggene er godt ivaretatt, kan dette bli knallbra for Trondheim, mener Arnt Furunes i debatten til artikkelen.

- Finn på noe originalt som kan bli typisk Trondheim, ikke lag en kopi av Oslo, sier Ståle Lindseth. Flere andre debattanter mener også at Trondheim ikke bør etterligne hovedstadens prosjekter.

Fra før har formannskapet sagt ja til 43 meters høyt bygg på Brattørkaia

- Ikke uventet

Styreleder Karl Almås i NHO har ikke personlig mottatt så mange tilbakemeldinger om bygget så langt, men forventer og ønsker en debatt rundt forslaget.

- Reaksjonene som kommer på høyden er på ingen måte uventet. Men trenden er at flere og flere vil bo i by. Da er spørsmålet om vi skal brette byen utover Bymarka eller se på slike type løsninger som Barcode, sier Almås.

Han skjønner bekymringene folk har for at fjordutsikten skal forsvinne, men sier at prosjektet må realiseres på en måte som fanger opp slike hensyn.

- Det skal ikke være en kompakt blokk som dekker for utsikten. Hovedhensikten vår i NHO er å komme med et forslag som tar opp alle trender vi ser i dag, tenke miljø, og kombinerer leiligheter med næringsareal, sier Almås.

På forsiden nå