Trondheim sier ja til salg av alkohol på valgdagen

Men flere kommuner i Trøndelag sier nei.

Flere steder i Trøndelag har åpent Vinmonopol på valgdagen. 

Saken oppdateres.

- Vi merker at det er stor interesse rundt dette, og vi får mange henvendelser fra kjedene om det er lov med alkoholsalg eller ikke i Trondheim på valgdagen. Det er det, men ettersom vedtaket kom så tett opptil valgdagen er det ikke registert i Lovdata, sier Marte S. Bjørnsen, som er leder i eierskapsenheten i kommunen.

LES OGSÅ: Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet

Forslag fra Høyre

Fra 1. januar ble det gjort endringer i alkoholloven som gjør at Vinmonopolet og dagligvarebutikker kan selge alkohol på valgdagen. Men det er opp til hver enkelt kommune om de vil gjøre det eller ikke. Nå har Trondheim sagt ja til dette.

Allerede i sommer leverte Høyres Merethe Baustad Ranum et forslag om at dagligvareforretninger kan selge alkoholholdige drikkevarer på valgdagen. Saken ble behandlet i Bystyret for halvannen uke siden, og mot fire stemmer ble følgende vedtatt:

«Bystyret vedtar å endre Forskrift om åpningstider for serveringssteder og om salgs- og skjenketider for alkoholholdig drikk for Trondheim kommune § 3, 3. ledd slik at det åpnes for salg av alkoholholdig drikk gruppe 1 på valgdager og dager for folkeavstemning»

LES OGSÅ: Vinmonopolet åpner tolv nye butikker

Meningsløs regel

I sommer viste Ranum til at det er lov å skjenke alkohol på serveringssteder denne dagen.

- Det er også en meningsløs regel siden mange forhåndsstemmer når det er salg av alkohol i butikken. Det er viktig at folk forstår de reglene vi har. Dette er ikke en forståelig regel, sa Merethe Baustad Ranum, som altså fikk gjennomslag for sitt forslag.

Flere holder stengt

På hjemmesiden til Vinmonopolet er det en oppdatert liste som forteller hvilke kommuner som har polet åpent og stengt.

Der har blant annet Steinkjer, Namsos, Malvik og Verdal meldt inn at de holder stengt, mens Levanger, Stjørdal, Orkanger, Oppdal og Kolvereid har åpent. Samtidig er det flere kommuner som ikke har svart.

De kommunene hvor Vinmonopolet til vanlig er stengt på mandager, holder også stengt på valgdagen.

Sjekk om din kommune selger alkohol på valgdagen
  • Disse kommunene har åpent pol: Trondheim, Kolvereid, Levanger, Oppdal, Orkanger, Stjørdal
  • Disse kommunene holder polet stengt på valgdagen: Namsos, Nærbø, Steinkjer, Verdal
  • Disse kommunene har stengt på mandager, og stengt på valgdagen: Bjugn, Inderøy, Ringebu, Rissa Selbu, Støren, Kyrksæterøra, Grong, Hitra, Frøya.
  • Brekstad kommune har ifølge Vinmonopolet ikke svart på om de holder åpent eller ei.
På forsiden nå