Episenteret var like ved Heggstadmoen

Nå ønsker geologene å vite hvordan du opplevde skjelvet.

Dette kartet viser hvor man antar at episenteret var. Kartet er fra 08.30 tirsdag morgen.   Foto: Institutt for geovitenskap

Saken oppdateres.

Jordskjelvet som rystet Trondheim og deler av Sør-Trøndelag mandag kveld hadde episenteret sitt i et område mellom Heggstadmoen og Øysand. Skjelvet startet klokken 22.24.

Lurer du på hvordan leserne opplevde skjelvet? Det kan du lese alt om her

Det fremgår av kartmateriale fra Institutt for geovitenskap tirsdag morgen. I en kort periode var episenteret beregnet til like vest for Klett.

De opprinnelige meldingene mandag kveld gikk på at skjelvet hadde sitt utspring i Klæbu. At dette er endret på tirsdag morgen skyldes mer nøyaktige målinger.

Data fra flere stasjoner

- Da jeg laget kartet mandag kveld brukte jeg data fra under ti målestasjoner. Nå har vi fått inn flere data, og kan dermed være mer presise, sier professor Lars Ottemoller ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen til Adresseavisen tirsdag morgen.

Punktet for episenteret har flyttet seg flere ganger tirsdag morgen, men var i 08.30-tiden markert til like ved Heggstadmoen.

Tirsdag morgen har Universitetet i Bergen startet arbeidet med å kartlegge omfanget av skjelvet, og de oppfordrer de som har merket skjelvet om å fylle ut dette spørreskjemaet.

LES OGSÅ: - Det ristet så kraftig at tv-en falt ned

Godt følbart i Trondheim

Skjelvet målte rundt 2,0 på Richters skala, noe som er et relativt lite skjelv. Ifølge Store norske leksikon er dette et skjelv som er «marginalt følbart».

Dybden på skjelvet var imidlertid ganske liten, cirka 3000 meter, ifølge Institutt for geovitenskap.

I Trondheim var skjelvet veldig følbart for mange. Politiet opplevde en telefonstorm fra bekymrede trondhjemmere, og mange delte sin opplevelse med Adresseavisens lesere.

Ifølge en annen ansatt ved instituttet har man rundt 40 målestasjoner rundt om i Norge. Den nærmeste ligger ved Blussuvoll i Trondheim, og man har dermed relativt nøyaktige data på dette skjelvet.

Lurer du på hvordan leserne opplevde skjelvet? Det kan du lese alt om her

Ikke uvanlig

I nasjonal sammenheng er et jordskjelv på rundt 2 ikke en sjeldenhet. På kysten av Nordland og Vestlandet, samt i deler av Oslo-området går det relativt ofte skjelv.

- Folk kan slappe av og sove, det er ikke noen grunn til å være redd. At det oppstår skjelv opp mot styrke 3 på Richters skala må man regne med innimellom, sa avdelingsdirektør Øystein Nordgulen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til Adresseavisen natt til tirsdag.

Årsakene til at jordskjelv oppstår kan være så mange, men kraftig forenklet handler det om små justeringer i jordskorpa.

Dette kartet fra NORSAR viser jordskjelvaktivitet den siste uka. 
        
            (Foto: NORSAR)

Dette kartet fra NORSAR viser jordskjelvaktivitet den siste uka.  Foto: NORSAR

På forsiden nå