Rådmannen skriver i sitt budsjettforslag at Trondheim kommune har en høy andel barn og unge i institusjon – sammenlignet med de andre storbyene.

«Det er nødvendig å videreutvikle og etablere alternative tiltak som reduserer denne andelen», står det i forslaget.

- Krever store omlegginger

Rådmannen understreker at det i budsjettforslaget er lagt til grunn en vesentlig reduksjon i antall plasseringer, og at dette vil kreve store omlegginger av tjenestetilbudet.

10,5 millioner skal spares allerede fra 2016, økende til 12 millioner i 2019.

Når færre barn skal plasseres på institusjon og i fosterhjem, må tiltak i hjemmet videreutvikles – både når det gjelder kvalitet og kapasitet, ifølge budsjettforslaget. Rådmannen foreslår derfor å øke antall medarbeidere i bydelenes familietiltak: 4,4 millioner skal brukes på dette i 2016, og summen skal økes opp til 8,4 millioner i 2019.

LES OGSÅ: Unge på institusjoner trenger mer hjelp

Én million på fire år

I tillegg skal arbeidet med å jobbe med utsatt ungdom styrkes, slik at institusjonsplassering unngås. Dette foreslår Rådmannen å bruke 1 million kroner på i hele planperioden (2016-2019).

Rådmannen viser også til at 30 prosent av barna som plasseres utenfor hjemmet, tilbakeføres til sin familie innen ett år. De fleste tilbakeføringene skjer etter akuttplasseringer, og rådmannen har allerede satt i gang et arbeid for å redusere både varighet og antallet akuttplasseringer. «Enhetene vil benytte familieråd i større grad i akuttsaker og iverksette et tettere samarbeid mellom bydelene og barnevernsvakta», skriver rådmannen.

Sammenligner man Trondheim med de andre storbyene i perioden 2012–2014, viser det seg at Bergen har et høyere nivå på utgiftene per innbygger. Stavanger og Kristiansand ligger noe lavere.