Varholm, som har tatt en mastergrad i Industriell matematikk, ble fredag feiret på NTNU. Da ble han utnevnt til årets beste student av Winnie og Ragnar Mathisens Høgskolefond, skriver Universitetsavisa.

- Den som begynner på siv.ing er ungdom som har tatt den vanskeligste matten på videregående, og fått fire eller høyere. Det er bare snakk om 3-4000 elever hvert år. Halvparten av dem begynner på NTNU. Å bli best av dem igjen er en utrolig prestasjon, sier prodekan for utdanning ved IME-fakultetet, Brynjulf Owren til avisa.

Prisen er et Bleken-trykk og 32 000 kroner.

Litt lat på ungdomsskolen

- Gratulerer! Hvordan føles dette?

- Hm. Joda. Det er forsåvidt hyggelig, men jeg er ikke så fryktelig glad i oppmerksomhet, sier Kristoffer Varholm til Adresseavisen.

- Du har kanskje feiret litt likevel?

- Jeg har spist på restaurant sammen med faren min som har vært på besøk, men det hadde ikke noe med dette å gjøre, forteller Varholm, som kommer fra Tønsberg.

Etter at han fullførte masterutdanningen, begynte Varholm på doktorgraden. Den fullfører han om tre år. Men selv om han nå har fullført en krevende grad i matematikk med fremragende resultater, har han ikke alltid fått de aller beste karakterene i faget.

- Jeg var litt lat på ungdomsskolen. Jeg hadde fem i matte den gangen, og snittet var ikke høyere enn 4,5. Dermed kom jeg ikke inn på IB-linja jeg ønsket å begynne på. Da bestemte jeg meg for å jobbe hardere på videregående, forteller Varholm, som endte med et karaktersnitt på 5,76 etter videregående.

- Utrolig gøy

Men selv om han tok det litt roligere på ungdomsskolen, har Kristian Varholm vært fascinert av matte helt siden han var liten.

- Matte er utrolig gøy. Hadde jeg ikke syntes det, hadde jeg ikke holdt på med dette. Det er synd at folk ikke får oppleve hvor fascinerende matte kan være. Mye av det er veldig vanskelig å sette seg inn i, og det krever åresvis med studier. Vi som driver med dette faget er kanskje heller ikke like flinke til å formidle hvor interessant det faktisk er.

- Hva gjør du om ti år?

- Det er to muligheter. Enten fortsetter jeg innen akademia og tar en postdoktorgrad. Eller så får jeg meg en «ordentlig jobb» i industrien. Det siste er jo desidert best betalt. Hvis det var pengene jeg var ute etter, ville jeg begynt der allerede etter masterstudiet.

Mentalt slitsomt

- Har du vært særlig sosial disse årene? Har du vært på UKA?

- Jeg var på en konsert på forrige UKA, men ikke i år. Det er ikke til å stikke under en stol at dette studiet tar tid. Noe må vike noen ganger. Særlig de siste årene av mastergraden jobbet jeg mye, men det er grenser for hvor lenge du kan holde på sånn. Jeg har roet litt ned nå. Men dette er ikke noe som passer for alle. Det er mentalt slitsomt, innrømmer toppstudenten fra NTNU.