Maria inviterer ensomme barn til halloween-fest

Maria Rønning har selv opplevd å være ensom som barn. Nå vil hun sørge for at alle barn i Trondheim får invitasjon til halloween-feiring.

Maria Rønning vil sørge for at ingen barn føler seg alene under helgens halloween-fering. Bildet er tatt i Oslo ved en tidligere feiring.   Foto: Erik Johansen / Scanpix

Saken oppdateres.

- Da jeg var liten hadde jeg ingen å gå julebukk med. Jeg synes det var ekkelt å stå alene når det kom klynger med barn som sang og følte meg veldig alene. Det er noe jeg ikke ønsker at andre skal oppleve, forteller Rønning.

Hun har derfor bestemt seg for å invitere til halloween-fest i leiligheten sin på Byåsen på lørdag, for barn som ikke har så mange venner.

LES OGSÅ: - Tror ett av fem småbarn blir utestengt

«Utrolig fint gjort»

Torsdag la hun ut invitasjonen på Facebook. Etter få timer har allerede mer enn 400 klikket «liker» og kommentert innlegget. «Bra initiativ» og «utrolig fint gjort» er blant de utelukkende positive kommentarene.

En mann med «pappahelg» har også tatt kontakt.

- Gutten er hos pappa annenhver helg, og har derfor ikke like mange venner her som hjemme hos mor. Han gruet seg til å gå alene med pappa på halloween, og ble kjempeglad for å komme til oss, sier Rønning.

Hun understreker at det er god plass i leiligheten, og er ikke bekymret for at det blir for mange.

- Det er bare koselig med besøk. Kanskje får noen også nye venner, sier Rønning og understreker at foreldrene også er velkomne.

LES OGSÅ: - Mange barn går med klump i magen

Sønnene gleder seg

Selv har hun to sønner, en på 6 år og en på 8 år. De gleder seg til å få besøk av kjente og ukjente på lørdag.

- Jeg spurte dem hvilken alder de synes barna burde være i, og da svarte de at «babyer og 2-åringer er søte, og om det kommer en 4-åring kan vi holde dem i hånda hvis det blir for skummelt.» Det er med andre ord ingen aldersgrense, sier Rønning.

Hun forteller at hun har kjøpt inn sminke, slik at de som vil kan få hjelp til å kle seg ut når de kommer.

Du kan komme i kontakt med Maria Rønning via e-post til mariaronning@outlook.com.

LES OGSÅ: Venner gir makt i klasserommet

- Enda vondere enn bursdag

Kristin Oudmayer er fagansvarlig i Unicef og en av Norges fremste eksperter på mobbing. I en artikkel i Adresseavisen denne uken oppfordrer hun foreldre til å ta ansvar, og invitere barna som holdes utenfor.

- Det er svært ofte de samme barna som faller utenfor halloween, som ellers faller utenfor i bursdagssammenhenger. Det er vondt å stå utenfor en bursdag, men det kan være enda vondere å stå utenfor halloween-feiringen.

Hun begrunner dette med at halloween ofte planlegges i lengre tid i vennegjengen, og sammenligner begivenheten med 17. mai og julaften.

Forrige nyttårsaften var Rønning alene med sine to barn.

- Da fikk jeg skikkelig dårlig samvittighet. Barna blir jo alltid spurt om hva de har gjort når skolen starter igjen. Jeg håper derfor det blit artig for de som kommer å fortelle at de har vært på halloween-fest, sier Rønning.

LES OGSÅ: Hele klassen inviteres hjem på Halloween-feiring

Maria Rønning hadde ingen å gå julebukk med da hun var liten. Nå åpner hun dørene for de som mangler halloween-invitasjon i Trondheim. 
    
      (Foto: Privat)

Maria Rønning hadde ingen å gå julebukk med da hun var liten. Nå åpner hun dørene for de som mangler halloween-invitasjon i Trondheim.  Foto: Privat

Fakta om halloween
 • Halloween er natten før allehelgensdag, 1. november.
 • Navnet er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, «Allhallows Eve».
 • Halloween feires med at barn kler seg ut og går fra dør til dør. De sier «Knask eller knep?», den norske oversettelsen av «Trick or treat?», og får godteri fra folk i nabolaget.
 • Halloween feires også med utkledningsfester for voksne, og forbindes gjerne med utskårne gresskar og skrekkfilmeffekter.
 • Halloween har sin opprinnelse fra England og Irland, men kom til Norge som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden.
 • I Norge fikk halloweenfeiringen et gjennombrudd på begynnelsen av 2000-tallet.
 • (Kilde: Store norske leksikon)
På forsiden nå