Rundt halv åtte-tiden tirsdag morgen hørte Bror Frode Karlsson et forferdelig leven utenfor soveromsvinduet på Pappenheim, nedenfor Kristiansten Festning, i Trondheim.

- Jeg hørte og så mange skjærer styre noe fælt i trærne utenfor. Så oppdaget jeg et dyr i treet. Jeg trodde først det var ei katt, men det viste seg å være en mår. Det virket som om skjærene hadde en klar oppfatning av at her skulle ikke måren være, og prøvde å jage den vekk, sier Karlsson.

Han er fjellvant og har vandret i skog og mark siden han var guttunge, men aldri sett noe lignende.

- At måren var så nært folk, er helt unikt. Måren er en solospiller og veldig folkesky, så den krabaten var nok ute på sitt livs eventyr, sier Karlsson.

Også en ugle på avveie fikk erfare fuglenes vrede da den en dag satt på en veranda på Solsiden. Se video her.

Sjeldent besøk

Vitenskapelig rådgiver ved Nina (Norsk institutt for naturforskning), Kjetil Bevanger, har sett videoen, og bekrefter at dette er en mår på bytur.

- Ja, det er mår. Den gule strupen, det hvite under halsen, er karakteristisk for måren. Og når jeg ser kroppsformen er jeg ikke i tvil, sier Bevanger.

Les også: - Den stakk hodet inn katteluka og kom nesten inn i huset

Han forteller at det er sjelden disse dyrene kommer inn i byene.

- Det kan gå tiår mellom hver gang man får en observasjon av mår i sentrale strøk i Trondheim. Men det er et dyr som ikke er så enkel å se, så man kan ikke se bort ifra at den besøker parker som ligger ved utmarksområder.

På leting etter Nøtteliten

Måren er et typisk skogsdyr, men de kan legge avgårde på leting etter mat eller make. Ekorn er favorittretten, og det kan ha vært selveste Nøtteliten som har ført denne by-måren på ville veier.

Ved å passere gjennom urbane strøk i ly av mørket, kan den til slutt ha havnet på Pappenheim.

- Det er en artig skapning, som stort sett lever av bær. Den er imidlertid en liten røver om våren, da den tar fugleegg, fugleunger og ekorn, sier Bevanger, som oppfordrer folk til å la måren være i fred om de oppdager den.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Slik ser en mår ut. Foto: John Øystein Berg