Dømt til halvt års fengsel for brutalt kattedrap

19-åringen drepte og flådde en katt. Han tok deretter vare på skinnet.

En 19 år gammel mann er dømt til fengsel i seks måneder etter et brutalt kattedrap. Dommen falt i Sør-Trøndelag tingrett i dag.   Foto: Finn Åldstedt

Saken oppdateres.

Fredag ettermiddag falt avgjørelsen i den første saken som har blitt etterforsket av det nye dyrepolitiet i Sør-Trøndelag:

LES OGSÅ: Mann (19) tiltalt for å ha flådd katt

Den 19 år gamle mannen ble dømt til seks måneders fengsel. To måneder av straffen utsettes med en prøvetid på fem år. Da må domfelte i prøvetiden unngå bruk av rusmidler og gjennomgå psykiatrisk behandling.

Brukte kniv på katten

19-åringen, som bor i Trondheim, ble dømt for fire lovbrudd etter at han skal ha drept og flådd en katt. Han ble også dømt for besittelse av animerte bilder og/eller tegninger som fremstiller seksuelle overgrep mot barn og/eller som seksualiserer barn.

Mannen skal ha tatt kvelertak på katten, forsøkt å knekke nakken på katten, før han avlivet den med en kniv. Dyret døde sannsynligvis av forblødning. 19-åringen skal også ha flådd katten. Han garvet katteskinnet.

Les flere krimsaker fra Adresseavisen her

Fant katteskinn på badet

Det var i august i år at han tok katten med seg inn i sin egen bolig. Katten tilhørte noen andre. Domfelte hadde snakket med sin miljøterapeut, og sende en sms hvor han i detalj fortalte hva han hadde gjort. Politiet fant katteskinnet og halen som hang til tørk på badet.

LES OGSÅ: Utvidet siktelsen mot mann som skal ha drept og flådd katt

Det nye dyrepolitiet ble opprettet 21. august. Én uke senere, 27. august, ble 19-åringen pågrepet for mishandlingen av katten.

LES OGSÅ: Dyrepolitiet blir lagt til Sør-Trøndelag

19-åringen erkjente forholdene med tanke på kattedrapet. Hva angikk de animerte bildene og tegningene så har han hevdet at han ikke var kjent med at dette var ulovlig materiale å være i besittelse av.

Visste at katten var elsket

I dommen fra Sør-Trøndelag tingrett kommer det frem at mannen har hatt betydelig psykiske problemer. I dårlige perioder har han drømt om å voldta og drepe jenter i alderen 9 til 25 år.

Drapet på katten må sees i sammenheng med disse fantasiene. Retten mener kattedrapet var impulsivt, men 19-åringen må ha vært klar over hva han gjorde.

Han visste at katten var høyt elsket av familien som eide ham. «At tiltalte tar livet av den på en særlig skremmende og brutal måte, anses som særlig skjerpende omstendighet. Han utsatte bevisst katten for smerter og dødsangst for egen tilfredsstillelses skyld» står det videre i dommen.

Får aldri ha dyr

Retten mener at de grove lovbruddene ville gitt åtte måneders fengsel, men siden tiltalte tilsto forholdene, var det riktig å sette straffen til seks måneder.

Tiltalte skal ha utøvd vold mot dyr tidligere, og retten mente derfor det var nødvendig med livsvarig forbud mot dyrehold. Retten valgte også å inndra et tommeljern, som er tenkt brukt i handlinger knyttet til tiltaltes fantasier om vold og/eller drap av kvinner.

82 dagers varetektsfengsel kommer i fradrag på fengselsstraffen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå