Bestill time til fastlege nå:

Legevakta vil unngå kaos på julaften og romjula

Legevakta oppfordrer alle som kan om å ta kontakt med fastlegekontoret sitt før høytiden setter inn.

Saken oppdateres.

Jula er en av de travleste periodene for legevakta i Trondheim. I 2012 oppsto det kaos i romjula, og det ble meldt om over fem timer ventetid på legevakta. Det kan være irriterende å bli sittende i kø mens ribba blir kald hjemme.

- Kan bli avvist

Legevakta i Trondheim oppfordrer derfor alle om å besøke fastlegen sin før helligdagene kommer.

- Fastlegene har kapasitet og kjenner sine pasienter. Samtidig vil man slippe ventetid på opptil flere timer, og det frigjør legevaktas kapasitet til å ta seg av akutt syke, sier nytilsatt enhetsleder ved legevakta, Gustav Øverli.

Samtlige fastlegekontor i Trondheim har vanlig åpningstid til og med lille julaften. Julaften og nyttårsaften, samt de røde dagene er de stengt.

- Legevakta er til for å bistå med nødvendig og øyeblikkelig hjelp. Det er vår primære funksjon. Er det ikke mer akutt enn at det kan vente, kan man risikere å bli avvist i de mest travle periodene, forteller Øverli.

Glatte veier ga legevakta pasienter på løpende bånd. Det kom inn et titalls personer med bruddskader.

- Ring på forhånd

Han understreker at pasientene blir prioritert etter hva slags hjelp de trenger, og dersom man kommer på legevakta for å få skrevet ut en resept eller hente en sykemelding, så kan det ta tid.

Øverli ber også pasienter med behov for hjelp på legevakta om å ringe på forhånd. Da kan man i tillegg til medisinske råd få en pekepinn på når man kan møte opp for å unngå ekstra lang ventetid.

Tidligere konstituert leder for legevakta, Line Kristoffersen, forteller at det ofte er store forskjeller fra den ene høytiden til den andre.

- En julaften for noen år tilbake var det ingen pasient på venterommet klokka 17, mens det en annen julaften var kø og ventetid. Vær og føre har en del å si, og det samme med influensaepidemi, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ventet 40 minutter på ambulanse til Vetle (14)

LES MER: Nå blir det lettere å få kontakt med legevakta i Trondheim

Ledige timer hos fastlegen

Legevakta har gått gjennom statistikken fra i fjor, og fått en pekepinn på når det var stor tilstrømming av pasienter.

- Dette er grunnlaget vi har brukt for å bemanne opp ekstra på bestemte tidspunkt, forklarer Kristoffersen.

I fjor var julaften på en onsdag, noe som førte til at fastlegekontorene var stengt fra onsdag til påfølgende mandag. I år feires julaften på en torsdag, noe som betyr at fastlegekontorene har én dag mindre stengt denne jula.

- Alle fastlegekontor har ledig tid hver dag i timeboka si, og kan ta inn listepasienter når det er noe som haster. I jula er det mindre planlagte timer på fastlegekontorene, og dermed er sjansen stor for å få øyeblikkelig hjelp også hos fastlegen sin. Jeg tror det er mange som ikke er klar over dette, og ender i stedet opp hos legevakta. Det er fullt mulig å få komme inn på dagen på fastlegekontoret i romjula, forteller Kristoffersen.

Øverli understreker at dersom flest mulig oppsøker fastlege med plager eller ting de vil ha undersøkt før de røde dagene i jula, så vil det være til fordel for alle.

- Kom gjerne til legevakta, men bruk fastlegen hvis du kan, er oppfordringen til Øverli og Kristoffersen.

LES OGSÅ: Nå må du lære deg et nytt legevaktnummer

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

På forsiden nå