- Jeg mener det er på høy tid å se på om straffenivået for doping kan heves. Derfor vil jeg fremme en interpellasjon til justisministeren når Stortinget samles etter nyttår, sier Karianne Tung (Ap).

Stortingsrepresentanten jobbet med å få doping kriminalisert i Norge i 2013.

Raser mot «Corleone»

Karianne Tung reagerte sterkt på adressa.nos sak om nordmannen (33) som i årevis har importert doping til Norge mens han har levd livet i frihet i Thailand. Saken fører nå til at Tung vil ta opp straffenivået for alvorlige dopingforbrytelser med justisminister Anders Anundsen. I dag er strafferammen seks år i fengsel.

21. desember publiserte adressa.no historien om mannen som har valgt mafiadekknavnet «Corleone». Mens medhjelpere flere steder i Norge sitter i fengsel, har mannen sluppet unna flere politietterforskninger.

Les «Jakten på Corleone» her (krever innlogging)

- At en antatt hovedmann tilsynelatende har gått fri i flere år og ikke er fanget opp før nå er svært alvorlig og det bekymrer meg, sier Karianne Tung.

Ikke så farlig

Sør-Trøndelag politidistrikt siktet i høst mannen som kaller seg «Corleone» for å ha importert 34 kg dopingråstoff til Norge over en periode på litt over ett år. Mengden er voldsom. Ett kg testosteron kan omformes til over 200 000 tabletter, etter det adressa.no erfarer, og gi en inntekt på opp mot én million kroner.

Ifølge Antidoping Norges sider kan misbruk av anabole steroider føre til hjerte- og karsykdommer, leverskade, skader på muskler og senefester, hårtap, vekstforstyrrelser (for unge misbrukere), mer kroppshår, forstørret klitoris, mindre testikler og sterilitet. I tillegg kommer flere former for psykiske bivirkninger.

- Økt kunnskap om dopingens tragiske konsekvenser bør føre til at strafferammen heves. Noe annet vil bare støtte opp under en gammeldags tanke om at anabole steroider og andre doping midler ikke er så farlig, sier Karianne Tung.

- Åpenbart for lav

Stortingsrepresentantens ønske om et nytt straffenivå får støtte fra statsadvokat Unni Sandøy.

Sandøy var aktor da fire trøndere fikk over 21 år i fengsel for omfattende dopingkriminalitet fra Trondheim i en årrekke i saken Operasjon Gilde. Mennene fikk dopingråstoffet sitt fra «Corleone».

- I dag kommer man til et punkt hvor gjerningspersonen ser at straffen ikke øker selv om aktiviteten fortsetter. Jeg mener at strafferammen åpenbart er for lav. Den burde blitt hevet til 10 år, eller det burde blitt innført en ny bestemmelse som dekker meget betydelig kvantum, sier Sandøy.

Statsadvokaten pekte blant annet på at loven ble utformet før internett ble allment utbredt. De siste ti årene har kjøp og salg av doping over internett medført at flere dopingsaker har fått et voldsomt omfang, først Operasjon Gilde og etter hvert saken mot mannen som kaller seg «Corleone».

Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. Foto: FAKSIMILE
Statsadvokat Unni Sandøy var aktor da fire trønderske hovedmenn fikk norgeshistoriens strengeste straffer for dopingforbrytelser. Foto: MARIANN DYBDAHL