Adresseavisen fortalte torsdag om de 313 alvorlige avvikene som er meldt inn av ansatte i barne- og familietjenesten (BFT) fra januar 2013 til september 2015. I en av sakene ble et barn utsatt for «krenkende seksuell beføling», og den ansatte som slo alarm varslet om at de ikke klarte å sikre barnet for nye overgrep. I andre saker sto sårbare barn uten saksbehandler. Samtidig erkjente kommunaldirektør Gunn Røstad at barnevernet ikke bruker avvikssystemet regelmessig, og dette derfor bare er toppen av isfjellet.

- Avvikene jeg leste om i Adresseavisen er totalt uakseptable. Dette dreier seg om de mest sårbare barna, og de skal føle seg trygge og bli ivaretatt når de kommer inn i barne- og familietjenesten. Slik er det åpenbart ikke alltid, og det er en situasjon vi ikke kan godta. Jeg føler kommunen har mislyktes når jeg leser disse historiene, og vi må rydde opp i dette med en gang. Ingen barn i Trondheim, eller resten av landet, skal ha det slik disse avvikene avdekker, fastslår en sterkt engasjert leder av oppvekstkomiteen i Trondheim, Eirik Schrøder overfor Adresseavisen.

Han reagerte på flere av hendelsene som var omtalt i saken, spesielt om overgrepet i boligen for barn – og at flere svært sårbare barn står uten saksbehandler.

- Bare det å være uten saksbehandler kan være ødeleggende for et barn, også for den videre oppveksten. Så lenge ett barn ikke får den hjelpen og tryggheten det har behov for, så gjør ikke kommunen en god nok jobb. Her er det allerede snakk om mange, og på grunn av underrapporteringen gjelder det trolig enda flere enn det som kommer fram i disse avvikene. Det gjør denne saken enda verre, påpeker Schrøder.

- Var dette en situasjon du ikke var klar over?

- Ja, jeg ble overrasket da jeg leste dette. Politikerne i oppvekstkomiteen har nettopp mottatt den første kvalitetsmeldingen fra barne- og familietjenesten, og etter å ha lest den trodde jeg situasjonen var grei. Så leser jeg saken i Adresseavisen, og den beskriver en helt annen situasjon – to åpenbart ulike virkeligheter. Hadde det ikke vært for saken i Adresseavisen, hadde vi ikke blitt klar over den reelle situasjonen. Jeg skal ikke svartmale barne- og familietjenesten, det gjøres mye bra der også, men vi politikere har ikke fått informasjon vi bør ha om det totale bildet.

- Hvor alvorlig er det?

- Det er kjempealvorlig. Det viser at vi ikke har vært klar over hvordan hverdagen kan være for de mest sårbare barna. Det må være frustrerende for de det gjelder at den ferske kvalitetsmeldingen framstår som det reneste glansbildet sammenlignet med disse avvikene. Og til tross for at det åpenbart er store mørketall her, er det likevel så mange graverende hendelser. Dette avslører svikt i systemet vårt. Men vi kan ikke ta tak i ting vi ikke vet noe om. Derfor er det viktig at disse avvikene blir omtalt, sier Schrøder.

Politikerne får ikke presentert innholdet i de konkrete avvikene som rapporteres inn på oppvekstområdet i Trondheim, men ifølge Schrøder kunne dette vært en god idé.

Lederen av kontrollkomiteen har tidligere uttalt at rådmannen ikke har kontroll på oppvekstfeltet.

- Men dere politikere har også et eget ansvar her?

- Ja, absolutt. Vi kunne sikkert etterspurt mer informasjon enn det vi gjør, og det er vi som bevilger midlene. Men det er også et ansvar kommunaldirektøren og administrasjonen har. De burde tenkt at når situasjonen er såpass alvorlig som det framkommer her, burde vi politikerne blitt informert om det, mener komitélederen.

- Hva mener du bør gjøres?

- Tiltak må settes inn raskt. Dersom det er for få saksbehandlere, trengs det ekstra bevilgninger. Så er det andre ting som ikke omhandler ressurser: Det er uakseptabelt at det tar over en måned før en person som begår overgrep flyttes.

På førstkommende møte i oppvekstkomiteen, skal den ferske kvalitetsmeldingen behandles.

- Nå kommer vi til å gå gjennom kvalitetsmeldingen med et veldig kritisk blikk, og vi kommer til å legge inn nye punkter. Vi kan ikke ha det slik Adresseavisen skrev i det, vi må rett og slett bli bedre enn dette, sier Eirik Schrøder.

LES OGSÅ: Flere melder avvik etter avisomtale

Torsdag omtalte Adresseavisen 313 alvorlige avvik i barne- og familietjenesten i Trondheim.