- Blir sjokkert over hvor mye jentene tåler

Natteravner og uteleder reagerer sterkt på at unge jenter går lettkledd i sprengkulda.

Lettkledd: Mange trosser kulda når de skal ut på byen. Bildet er tatt ved en annen anledning. 

Saken oppdateres.

Leder Karl Sellgren i Natteravnene i Midtbyen forteller at de stadig vekk ser lettkledde ungdommer ute på byen på vinterstid. Han understreker at det er spesielt jentene som dropper varme klær, til tross for sprengkulde.

- I begynnelsen blir man sjokkert over hvor mye disse jentene tåler, sier han til Adresseavisen.

LES MER: Trønderske ungdommer går med bare ankler i kulda.

Glatte finsko førte til fall

Han forteller om jenter i flotte selskapsantrekk av den korte og tynne sorten, noe som er til stor bekymring. Mange går ut for å røyke uten jakke, eller løper mellom ulike uteplasser.

- Vi forundrer oss over dette hver vinter, sier han.

Det er ikke bare manglende jakker og strømpebukser som skaper hodebry for natteravnene. Selskapssko med høye hæler eller glatte finsko fører ofte til farlige situasjoner.

- En mann falt og slo hodet sitt på grunn av glatte selskapssko. Han ble liggende bevisstløs, forteller Sellgren.

- Utseende viktigst

Eskild Risnes er uteleder i Trondheim, og har ansvar for vaktlederne på byens utesteder. Han mener at press fra motebildet kan ha mye av skylda.

- Det er ikke tvil om at utseende er viktigere enn fornuften. Jeg skjønner ikke at de klarer det, forteller Risnes.

Utelederen opplever at det er flere tynnkledde i bybildet enn tidligere. Dørvaktene må ofte tenke over om de er i stand til å ta vare på seg selv. Risnes påpeker at det ikke bare er jenter, men også mange gutter, som glemmer at det er iskaldt ute.

Et tilbakevendende problem for vaktene er når gjestene ikke finner jakkene sine. Ofte velger vaktene å holde igjen personer om det er for kaldt, selv om de har blitt vist ut fra utestedet tidligere.

- Flere utesteder har kjøpt inn fleecejakker i tilfelle jakkene forsvinner, forklarer Risnes.

LES MER: Målte 29 iskalde minusgrader.

Skaper debatt

Ungdommers evne til å kle seg fornuftig i vinterkulda har skapt debatt, blant annet på Adressa.nos Facebook-side. En av debattantene reagerer på dårlig fottøy i kulda og konsekvensene det kan medføre.

- Så har vi ei helg foran oss, med fest og alkohol. Koselig det, men kle dere, glem tynne strømper og lårkorte skjørt. Og ikke minst, ta vare på hverandre, kommenterer May Kristin Thorsø.

Andre kommenterer at det ikke er første gang unge går lettkledd selv om det er kaldt, og mener at ikke alt var bedre før.

- For femti år siden gikk jeg og flere med meg i nylonstrømper, skjørt og lave skoletter når vi skulle på fest. Det var både kaldt og langt å gå. Lue var utenkelig på tupert festfrisyre. Om vi hadde godt av det? Det vet vi ikke, men mange av oss lever da ennå. Synes ungdommen i dag er mye mer fornuftig enn min generasjon var, kommenterer Jorunn Raadal Østborg.

På forsiden nå