Tilbudene strømmer inn til familien som vil flytte ut på landet

Marit, Victor og sønnen Andreas søkte etter et liv på landet, og har fått en strøm av forslag fra ivrige bygdefolk.

Snåsa (til venstre) og Åfjord (til høyre) er blant kommunene kan bli familiens nye hjemsted.   Foto: MONTASJE: LENA KNUTLI/STEIN S. WANGEN/PRIVAT

Saken oppdateres.

Marit Aune, mannen Victor og sønnen Andreas fra Trondheim drømmer om livet på landet, og spurte via Adresseavisen om det er ei bygd som har behov for dem.

Responsen har vært større enn de kunne drømme om.

- Dette traff noe hos folk. Det har vært et veldig spennende døgn! Noen sier at dette er som tv-serien Himmelblå, sier Marit Aune en dag etter at artikkelen ble publisert på adressa.no.

- Overveldet

Aune sier de er overveldet over alle forslagene.

- Vi er veldig glade for alle de hyggelige henvendelsene. Vi hadde ikke sett for oss så mye respons, sier en takknemlig Marit Aune.

Familien ønsket seg i utgangspunktet til Trøndelag, men har også fått tilbud fra kommuner både i Nord-Norge og andre steder i landet.

- Vi hadde hovedsaklig sett for oss Trøndelag, men vi utelukker ikke andre steder blankt, sier Marit.

LES OGSÅ: Fra Bygda 1.0 til versjon 2.0

Flere konkrete tilbud

- Vi har fått rundt fem helt konkrete tilbud. Flere kommuner har også henvendt seg og forteller om at det snart vil komme ledige stillinger, forteller hun. Aune er snart ferdig utdannet grunnskolelærer, mens mannen Victor er barnehagelærer.

Mange patriotiske bygdefolk har også tatt kontakt.

- Det virker som om det er mange som er skikkelig glade i hjembygda si, og gjerne vil ha flere folk dit, og skriver en hyggelig beskjed.

- Nå vil vi skrive en liste over alle tipsene som har kommet, og skal spørre om vi kan komme på besøk. Vi tenker å bruke vinterferien til dette, sier Marit Aune.

De som helt konkret har sagt de har ledige jobber, er stort sett kommuner i Nord-Norge.

LES OGSÅ: Dejen (24) og hans venner er Osens aller første flyktninger (Pluss)

- De er hjertelig velkomne

Varaordfører Ola Kristian Johansen i Snåsa er en av dem som har henvendt seg til familien.

- De er hjertelig velkomne til Snåsa. Vi kan by på trivelige sambygdinger, vakker natur og alt som hjemlengsel er laget av, sier Johansen, som også reklamerer for rimelige boliger og at det vil komme flere ledige stillinger i kommunen etter hvert.

- Jeg kan ikke komme på å ha sett noe lignende, det er bra at folk er litt originale. Jeg tenkte at da må vi prøve å smi mens jernet er varmt, fortelle dem at de er velkommen hit og fortelle om hva vi kan tilby. Blant annet det gode skole – og barnehagetilbudet vi har, sier Johansen og forteller at skolebarna får et skolemåltid hver dag, som en av få kommuner i landet.

- Det er jo lurt av dem å skrive at de er opptatte av dugnad, for dugnad er limet i et bygdesamfunn, og det er utrolig hva man kan få til på dugnad. Vi har både en fiskefestival og flere kulturarrangement tuftet på dugnad, sier varaordføreren.

LES OGSÅ: Selger fjøsdresser spesialdesignet for kvinner (pluss)

- Trenger folk med kompetanse

Oppvekstsjef i Åfjord kommune, Astrid Mathilde Petterson, har også tatt kontakt med familien.

- Vi tenkte rett og slett at dette kan jo være en familie som har lyst til å flytte til Åfjord, og vi har behov for flere personer med kompetanse innen barnehage og skole. Jeg vil skrive en mail og invitere dem utover. Når det gjelder jobb, må alt selvsagt gå gjennom de formelle kanalene, men det kan være fint å vise seg fram, sier Petterson.

LES OGSÅ: Her finner du det moderne bygdeliv i fjæra (Pluss)

Åfjord kan blant annet skilte med barnehageplass til alle, et rikt kulturliv og store muligheter for fritidsaktiviteter både på sjøen, til skogs og til fjells.

- Og vi er et samfunn som er opptatt av utvikling og er nysgjerrige på nye folk, sier Petterson.

KRONIKK: Ikke langt fra Sicilia til Frøya

- Bra at folk er litt originale, mener varaordfører Ola Kristian Johansen i Snåsa kommune, som har tatt kontakt med familien. Snåsa kan blant annet skilte med vakker natur, over 2500 fiskevann og gode muligheter for barnehageplass. 
        
            (Foto: PRIVAT)

- Bra at folk er litt originale, mener varaordfører Ola Kristian Johansen i Snåsa kommune, som har tatt kontakt med familien. Snåsa kan blant annet skilte med vakker natur, over 2500 fiskevann og gode muligheter for barnehageplass.  Foto: PRIVAT

På forsiden nå