«Soldiers of Odin» hevder de har etablert lokallag i Trondheim

- Vi har etablert et lokallag i Trondheim med 76 medlemmer, opplyser talsperson Ronny Alte.

Borgerverngruppe: «Soldiers of Odin» ble opprettet i den nordfinske byen Kemi i fjor høst, og grupperingen er nå, ifølge talsperson Ronny Alte, også etablert i flere norske byer. 

Saken oppdateres.

Borgerverngruppa «Soldiers of Odin» ble opprettet i den nordfinske byen Kemi i fjor høst, og grupperingen er nå, ifølge talsperson Ronny Alte, også etablert i flere norske byer.

- Vi har stor pågang fra Trøndelag fra personer som ønsker å etablere et lokallag. I Trondheim har vi allerede etablert et lokallag. Det er 76 registrerte medlemmer, sier Alte til Adresseavisen.

Privat natteravntjeneste

VG skriver fredag at «Soldiers of Odin» hevder de har etablert lokallag i flere norske byer, men at politiet bare har observert lokale grupperinger i fire av de 16 byene som «Soldiers of Odin» sier de er til stede i.

«Soldiers of Odin» patruljerte natt til søndag i forrige uke i Tønsbergs gater, ikledd svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen. Ifølge Alte er hensikten til lokallaget i Trondheim å tråle bygatene også her, men han kan ikke si om de kommer i gang allerede til helga.

- Det kommer til å skje innen kort tid. Vi jobber med saken, sier han.

Ronny Alte understreker samtidig at de ikke patruljerer. Hele poenget er å vise seg i bybildet.

- Vi leter ikke etter hendelser. Vi er en privat natteravntjeneste, fremholder han.

Leverer film til politiet

Han mener behovet for «Soldiers of Odin» skyldes en negativ utvikling i samfunnet i det siste.

- Det er tafsing på jenter, salg av narkotika og umotivert vold. Når vi er ute i gatene filmer vi det som skjer og leverer filmen til politiet. Vi griper inn kun i de tilfellene hvor det er fare for liv og helse.

Ronny Alte var i en periode talsperson for den islamkritiske protestgruppa Norsk forsvarsallianse (Norwegian Defence League), og han har også vært sentral i den innvandringskritiske Pegida-bevegelsen i Norge.

LES HER: - Vi er snart representert i hver krik og krok av landet (Dagbladet)

På spørsmål om han mener at det er økt innvandring som er skyld i det han mener er en negative utviklingen av samfunnet, svarer Alte:

- Den økte innvandringen til Norge medfører at vi også får en økning i antallet innvandrere som oppholder seg ulovlig i landet. Det blir stadig flere innvandrere som livnærer seg av kriminalitet. Men når det er sagt, så gjelder ikke det alle innvandrere, sier han.

Antall medlemmer

Alte hevder at de snart er etablert over hele Norge, og på Facebook er det lokale grupper med mange hundre medlemmer. Samtidig skriver lokalavisa Lister 24 at det finnes medlemmer som ikke visste at de var lagt til som medlemmer.

På spørsmål om det er reelt at de har så stor oppslutning, svarer Alte at han er kjent med kritikken, men hevder at de som administratorer av sidene til «Soldiers of Odin» ikke legger til noen som ikke selv har bedt om å bli medlemmer.

- Det er kun de som selv spør om å bli medlemmer vi legger til gruppene våre, sier han.

At påstanden om medlemsjuks har oppstått mener han kan skyldes andre grupperinger, som prøver å kopiere «Soldiers of Odin».

Tar avstand

Politidirektoratet skrev fredag kveld i en pressemelding at de er skeptiske til gruppen Odins soldater og påpeker at det er uakseptabelt at grupperinger opptrer som en form for «borgervern».

Heller ikke politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, er begeistret for nyheten om at det nå finnes et lokallag i Trondheim, og at flere skal være under etablering i Trøndelag.

- Det er en politioppgave å opprettholde ro og orden i Trøndelag. Jeg tar avstand fra dette. Det er ikke behov for en slik patruljering, sier Nils Kristian Moe.

Politiet skeptisk

POD understreker at det kun er politiet som kan utøve politimyndighet og som kan benytte maktmidler for å opprettholde ro og orden.

«Det er ikke noe i det generelle kriminalitetsbildet som tilsier at politiet ikke har kontroll på situasjonen, enten det gjelder kriminalitet eller ordensforstyrrelser. Det er således ikke en ekstraordinær situasjon som krever tiltak utover den målrettede innsatsen politiet over hele landet har iverksatt med egne ressurser», heter det fra POD.

Påtaleansvarlig i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, sier derimot til NRK at Odins soldaters inntog i Alta har positive sider ved seg.

– Vi vil se hvordan dette utvikler seg. Om det fungerer slik som Natteravner fungerer i dag, er dette uproblematisk, sier Daae.

Tar avstand: Politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, er ikke begeistret for nyheten om at det nå finnes et lokallag i Trondheim, og at flere skal være under etablering i Trøndelag. 

Tar avstand: Politimester i Trøndelag, Nils Kristian Moe, er ikke begeistret for nyheten om at det nå finnes et lokallag i Trondheim, og at flere skal være under etablering i Trøndelag. 

På forsiden nå