Politiet holdt øye med Odins soldater

Den kontroversielle gruppen «Soldiers of Odin» var ute i gatene i flere norske byer natt til søndag, men ikke i Trondheim.

Ikke i Trondheim: Selvjustisgruppa Soldiers of Odin patruljerer gatene i Drammen natt til søndag. De er ikke observert i Trondheim.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Politiet hadde på forhånd sendt ut pressemelding om at de ville bortvise gruppa fra sentrum fordi de anser privat patruljevirksomhet som straffbar aktivitet, ifølge Fædrelandsvennen.

I Kristiansand måtte gruppen nøye seg med å dele ut kaffe og boller.

LES HER: «Soldiers of Odin» hevder de har etablert lokallag i Trondheim

– Vi har fått tillatelse til å dele ut boller og kaffe. Vi skal ikke patruljere, men vi vil gå sammen privat, i grupper på to og tre i byen. Vi vil ikke komme på kant med politiet. Det er jo dem vi ringer til dersom det skulle skje noe, uttalte leder Kathe-Tove Haugerud til avisen.

Hadde hunder

Gruppen som ikler seg svarte hettegensere med vikinghjelm og norsk flagg på ryggen, hadde varslet at de ville patruljere gatene i en rekke norske byer lørdag kveld.

I Drammen ble følget på ni menn stanset av politiet, som sjekket identifikasjon og om noen var bevæpnet.

LES OGSÅ: - Vi er snart representert i hver krik og krok av landet (Dagbladet)

LES OGSÅ: Hevder de har lokallag i flere norske byer (VG)

Politiet rådet gruppen til å ikke ta med seg de to hundene de hadde med seg, fordi det kunne skape frykt i gatene. Rådet ble fulgt, og en sivil politibil fulgte gruppen store deler av turen.

I Stavanger stilte ti personer opp på en vandring gjennom sentrum, ifølge NRK.

– Vi er her for å holde Stavanger, Sandnes og Bryne sine gater så trygge som mulig, med den hjelpen vi kan bistå med, sier Kim Mæland, som hevder han er leder for hele gruppen i Norge.

Ikke Trondheim og Tromsø

Det var på forhånd meldt om patruljer også i Tromsø og Trondheim. Men politiets operasjonssentraler i de to byene hadde søndag formiddag ikke fått melding om aktivitet fra gruppen i løpet av natten.

Politidirektoratet har uttalt at de er skeptiske til «Soldiers of Odin» og påpekt at det er uakseptabelt at grupperinger opptrer som en form for «borgervern».

– Bruk av navn og symboler, samt det faktum at flere av gruppens medlemmer har tilknytning til kriminelle miljøer, understreker denne skepsisen, fastslo Politidirektoratet (POD) i en melding tidligere denne uken.

Sjekket for våpen: Kort tid etter at den Soldiers of Odin startet sin nattlige patruljering i Drammen, troppet politiet mannsterke opp og foretok ID-sjekk av samtlige og sjekket dem for våpen.  
    
      (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Sjekket for våpen: Kort tid etter at den Soldiers of Odin startet sin nattlige patruljering i Drammen, troppet politiet mannsterke opp og foretok ID-sjekk av samtlige og sjekket dem for våpen.   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

På forsiden nå