- Det har vært travelt. Vi har hatt fire overdoser, og det er mange på én uke, sier fagleder Jan Erik Skjølås ved helse- og overdoseteamet.

Forrige uke hadde helse- og overdoseteamet i Trondheim fire utrykninger på overdoser. Skjølås mener de travle dagene henger sammen med at våren er i anmarsj.

- Sola har kommet fram og det er vår i lufta, og folk er ute for å feire våren på forskjellige måter. Det er bra tilgang på dop, prisen går ned, og folk kjører større doser, sier Skjølås.

Ikke siden 2001 har det vært flere overdoser i Trondheim enn det var i fjor. Fagleder for overdoseteamet mener fri tilgang på dop og mangel på kunnskap er årsaken. (PLUSS)

Fem overdosedødsfall i 2016

De ansatte i helse- og overdoseteamet hadde tilfeller med både brukere de kjenner til fra før og ukjente brukere på sine utrykninger forrige uke. Alderen varierer, den yngste brukeren var i slutten av tenårene.

- Det kan være tilfeller der folk som ikke tåler noe særlig, har hatt i seg mer enn de tåler. Noen prøver kanskje dop for første gang eller har lite erfaring med bruk. Det kan også være folk som har vært innlagt eller rusfri i en periode som velger å ta dop når sola kommer, sier Skjølås.

Helse- og overdoseteamet har registrert 14 overdoser så langt i 2016. Blant disse er fem overdosedødsfall.

- Er du bekymret over situasjonen?

- Jeg er alltid bekymret. Vi skal ikke ha overdosedødsfall i Trondheim, men vi har fem så langt i år og det er ikke bra, sier Skjølås.

I løpet av to uker i juli 2014 var det hele 19 overdoser i Trondheim.

Ser på russituasjonen i Trondheim

Ifølge Skjølås virker det ikke til å være mer dop på gata enn vanlig, men som følge av flere overdosetilfeller på kort tid, ser helse- og overdoseteamet nå på russituasjonen i Trondheim.

- Vi er veldig aktiv i miljøene nå. Vi prater med brukere og prøver å informere dem slik at de ikke setter mer enn de tåler, sier Skjølås.

I juni i fjor ble det meldt inn 19 overdoser. Skjølås beskrev da situasjonen som alarmerende.

Nå jobber teamet med å nå ut til brukere de ikke kjenner til fra tidligere.

- Vi må få ut informasjon til dem vi ikke kjenner fra før om at de ikke må blande medikamenter som kan føre til overdoser, at de alltid må være flere sammen og at de ringer 113 ved mistanke om overdose, sier Skjølås som ber folk være forsiktige.