Mer avfall skal gjenvinnes i nytt mottaksanlegg

Renholdsverket mangedobler kapasiteten i et helt nytt mottaksanlegg på Heggstadmoen. Trondhjemmerne skal bli best i klassen på kildesortering og gjenvinning.

Større kapasitet: Per Ketil Jonsvold får hjelp fra daglig leder i Trondheim Renholdsverk, Knut Eirik Ballestad, og driftsleder ved gjenvinningstasjonen, Dragana Skjøstad, til å løfte av trevirket. Jonsvold synes det nye anlegget er mye bedre enn det gamle. 

Saken oppdateres.

Mange grudde seg for å dra til Heggstadmoen. Det var trangt og uoversiktlig og ikke sjelden lange bilkøer.

Den tiden er snart forbi. I disse dager åpner Trondheim Renholdsverk en helt ny gjenvinningsstasjon. Noen måneder forsinket kan anlegget til 112 millioner kroner nå tas i bruk. Offisiell åpning med snorklipping blir riktignok ikke før 21. juni, men gjenvinningsstasjonen tas nå gradvis i bruk.

LES OGSÅ: Nå kommer Trondheim Renholdsverk for å hente hageavfallet ditt

- Vi var nok vel optimistiske da vi sa vi skulle åpne ved årsskiftet. Dette er et stort anlegg og mye skal på plass. Desto gledeligere er det å se anlegget snart helt ferdig. Dette blir topp moderne, og byens befolkning kan bare glede seg, sier daglig leder ved Trondheim Renholdsverk Knut Eirik Ballestad.

Trondheim vokser med rundt 3000 innbyggere i året og nærmer seg raskt 200 000. Det gamle mottaksanlegget var gått ut på dato. De stadig voksende avfallsmengdene krever mer plass.

200 besøkende i timen

- Det gamle anlegget var dimensjonert for 40 000 besøkende i året, her utvides kapasiteten til 200 000 besøkende. Her har vi mye mer plass. Før fantes fire containere for papp, metall, impregnert tre og rent trevirke. I det nye anlegget står 14 slike containere, forteller leder for gjenvinningsstasjonen Dragana Skjøstad.

LES OGSÅ: - De viktigste tiltakene mangler fortsatt

Nyanlegget kan anslagsvis ta imot 200 besøkende i timen. Og en gladmelding til mange: Her slipper du å rygge!

- Planlegg turen til Heggstadmoen. Orienter deg på forhånd hvor du kan levere de forskjellige tingene. Gå gjerne inn på vår hjemmeside eller ta vare på kundebladet vi sender ut i posten neste uke. Og pakk tilhengeren riktig, slik at eventuelt restavfall ligger nederst, sier Skjøstad.

Gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen er forbeholdt innbyggerne i Trondheim og Klæbu. Folk i andre kommuner må benytte sine hjemsteder. Her er også mottak for hvitevarer og småelektronikk. Et helt nytt prosjekt er gjenbrukstorget, kalt BrukOm, plassert vegg i vegg med mottaksstasjonen til Fretex.

Ta med gratis hjem

BrukOm er i første omgang et prøveprosjekt. Der settes gjenstander ut, som folk kan ta med seg gratis hjem, ikke ulikt gratisbutikken på Svartlamon. Her finnes det meste fra sykler, sportsutstyr, symaskiner, veggklokker, gitarer, møbler osv.

LES OGSÅ: Engler med skitt på fingrene

Renholdsverket har engasjert Prima og Kvalifiseringssenter for innvandrere i forbindelse med driften av gjenbrukstorget. Her får innvandrere både norskopplæring og arbeidstrening. BrukOm holder åpent mandag til fredag mellom 07 og 15.

- Vi er ingen konkurrent til Fretex, vi utfyller hverandre. En del av gjenstandene på gjenbrukstorget kan trenge litt reparasjon, men her er også fullt ut brukbare ting, sier Skjøstad.

Daglig leder Ballestad forteller at renholdsverket har utvidet mottakskapasiteten for farlig avfall. Husholdningene kan levere maling, olje, småelektrisk utstyr etc. i en bygning rett ved containerne. I kjelleren ligger et stort mottak, beregnet på små og mellomstore bedrifter.

Samlet på ett sted

Ballestad er glad for at renholdsverket endelig er samlet på ett sted, etter at også den siste avdelingen på Tempe er flyttet opp til Heggstadmoen.

LES OGSÅ: - Folk ble utålmodige og begynte å snike i køen

- Når man har levert fra seg avfall på den delen det ikke skal betales for og sitter tilbake med restavfall, må man kjøre inn på vekta. Som på det gamle gjenvinningsanlegget blir bilen veid før og etter tømming. Her er det nå to vekter ved både inn- og utkjøring og betaling skjer automatisk med bruk av bankkort, forteller driftsleder Skjøstad.

Det er derfor ekstra viktig at man har sortert riktig før man kjører inn på anlegget. Det aller meste av restavfallet sendes videre til forbrenningsanlegget. Men f.eks. keramikk, sofa med metallramme og fjærmadrasser sendes videre til sorteringsanlegg andre steder.

Ansatte på anlegget veileder besøkende med hensyn til hvor ting skal leveres. Inntil videre skal restavfall leveres på det gamle anlegget på Heggstadmoen. I slutten av mai må nyanlegget stenge i tre dager i forbindelse med asfaltering. Da vil den gamle betalingssiden for restavfall være åpent for dem som ikke kan vente.

Det koster for øvrig 1 krone og 38 øre per kilo å kvitte seg med restavfall. Takstene reguleres etter gebyrforskriften og vedtas politisk.

LES OGSÅ: Slik skal det bli enklere å levere søppel på Heggstadmoen

Et berg som vokser

Avfallsberget vokser fra år til år. I fjor ble det levert 7000 tonn restavfall over vekta på Heggstadmoen. Det ble mottatt 23 tonn isopor, 84 tonn plastemballasje, 6000 tonn rent trevirke, 1100 tonn impregnert trevirke, 151 tonn papir, 1300 tonn metall, 450 tonn papp, 520 tonn gips, 520 tonn eternitt og asbest, 1800 tonn jordmasser og 1200 tonn småelektrisk inkludert hvitevarer.

LES OGSÅ: Turid (68) og Kjellrun (83) gadd ikke å se på søppelet lenger

Hageavfallsmottaket åpnet 1. april. Men et helt nytt anlegg er under bygging og skal etter planen åpne neste år.

Per Ketil Jonsvold kommer med en tilhenger full av trevirke og metallgjerde. Han er på det nye gjenvinningsanlegget for første gang, men synes det ser lovende ut. – Det er stor forskjell fra det gamle. Mottaksstedene er greit merket, og det er lett å orientere seg, sier Jonsvold.

 
Tar imot: Soneleder Thomas Næssan i mottaket for spesialvfall på Heggstadmoen forteller at de tar også imot dyrekadaver og fallvilt. 

Tar imot: Soneleder Thomas Næssan i mottaket for spesialvfall på Heggstadmoen forteller at de tar også imot dyrekadaver og fallvilt. 

Spesialavfall: Trond Søndmør sorterer batteri fra de røde boksene som samles inn fra husholdningene. Arbeidet må gjøres for hånd. 

Spesialavfall: Trond Søndmør sorterer batteri fra de røde boksene som samles inn fra husholdningene. Arbeidet må gjøres for hånd. 

Gjenvinning: Trondheim Renholdsverk åpner i disse dager en ny gjenvinningsstasjon på Heggstadmoen, for alle typer avfall. 

Gjenvinning: Trondheim Renholdsverk åpner i disse dager en ny gjenvinningsstasjon på Heggstadmoen, for alle typer avfall. 

Gjenbrukstorg: I det nye nye gjenbrukstorget kalt BrukOm kan folk ta med seg gjenstander gratis hjem. Daglig leder Knut Eirik Ballestad i Trondheim Renholdsverk tester gitaren. 

Gjenbrukstorg: I det nye nye gjenbrukstorget kalt BrukOm kan folk ta med seg gjenstander gratis hjem. Daglig leder Knut Eirik Ballestad i Trondheim Renholdsverk tester gitaren. 

Bedre service: Den nye gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen firedobler kapasiteten for mottak fra husholdningene. Folk skal slippe å bli stående i lange bilkøer. 

Bedre service: Den nye gjenvinningsstasjonen på Heggstadmoen firedobler kapasiteten for mottak fra husholdningene. Folk skal slippe å bli stående i lange bilkøer. 

På forsiden nå